Pronađena skrivena stena koja štiti svet od poplava: Neverovatno otkriće posle 100 miliona godina

 
 ≫ 
  • 3

Prema studiji, ova stena koja se nalazi između istoka i zapada Antarktika stvorila je podelu kontinenta i ledenu barijeru

Američki naučnici su otkrili drevnu tektonsku ploču koja sprečava posledice topljenja leda na Antarktiku. Ova ploča služi kao ključna barijera koja sprečava klizanje leda Antarktika u okean.

Ova stena je bila skrivena pod zemljom stotinama miliona godina. To je ledena barijera koja za 20 odsto usporava klizanje leda u okean, što je ekvivalentno porastu nivoa mora za skoro 11,6 metara. Kada se uzmu u obzir ovi podaci, otkriće američkih naučnika je veoma važno, saopštava portal „Sajens alert“.

Istraživači su otkrili ovu stenu zahvaljujući rezultatima istraživačkog sistema Ajspod.

Ovaj uređaj može da meri visinu, debljinu i unutrašnju strukturu leda, kao i da presreće magnetne i gravitacione signale od podzemnih stena.

Sistem takođe snima kroz led na dubini od nekoliko stotina metara da bi detektovao strukture koje sateliti nisu u stanju da identifikuju.

Prema studiji, ova stena koja se nalazi između istoka i zapada Antarktika stvorila je podelu kontinenta i ledenu barijeru.

- Vidimo da ova geološka barijera čini morsko dno na istoku Antarktika dubljim nego na Zapadu i utiče na način na koji voda cirkuliše ispod ledenih struktura - kaže autorka studije, profesorka sa Kolumbijskog univerziteta Kirsti Tinto.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Teoreticar

    5. jun 2019 | 12:50

    Trebalo im 100 miliona godina da otkriju stenu? A ovamo nam obecavaju put u svemir za 50ak godina... Ma kakvi, mozda tek za 300 miliona godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA