≫ 

Na aukciji prsten Nila Armstronga: Ovaj dragoceni predmet je dobio nakon misije Apolo 11, a reči na kutijici su istorijske (FOTO)

To je reprezentativni predmet, koji je dobio na svojoj univerzitetskoj klasi

  • 3

Stvari prvog čoveka na Mesecu, Nila Armstronga drugi put su se našle na aukciji, a veliku pažnju je privukao prsten sa studentske klase koji je pripadao ovoj istorijskoj ličnosti.

- Nakon njegove misije Apolo 11 dobio je ovaj komad nakita- rekao je Mišel Rajli direktor istraživanja svemira za Heritidž aukcijsku kuću u Dalasu, usred druge od tri aukcije ličnih stvari.

Inače, Nil je bio najpoznatiji diplomac univerziteta Purdue.

Bio je to, prema rečima Rajlija, reprezentativni prsten, jer je drvena kutija za izlaganje na kojoj je stigao imala na vrhu ugraviranu ploču na kojoj se spominje poznati citat "Jedan mali korak za čoveka..."

- Prelep prsten. Zamisli nosiš taj prsten i kažeš - Da, ovo je bio Nil Armstrong, kako je to kul? - rekao je Rajli.

Prsten sa aukcije; Foto: Tanjug/AP

Prva runda trodelne aukcije iz Armstrongove kolekcije, održana u oktobru prošle godine, donela je 5,27 miliona dolara za stotine artikala pod nazivom "Armstrong porodična kolekcija".

Aukcija, sa delovima vezanim za astronaute i svemir, donela je ukupno 7,48 miliona dolara.

Kao i na prvoj aukciji, licitiranje u drugom krugu uključuje nekoliko stvari vezanih za univerzitet koji je Nil pohađao. On je predmete iz tog perioda kada je bio student, a kasnije i slavni alumni aeronautičkog inženjeringa iz klase 1955, sačuvao i razvrstao u kolekcije.

Foto: Tanjug/AP

Treća aukcija pod nazivom "Više od života i karijere Armstronga" biće u julu, kada će se poklopiti sa predestogodišnjicom sletanja 20. jula 1969. godine.

"Armstrong Papers" je kolekcija suvenira, fotografija, papira i korespondencije koje je astronaut zadržao kroz svoju karijeru, a uredio ju je univerzitet Purdueu nakon njegove smrti 2012.

Purdue kaže da je zbirka vredna 3,4 miliona dolara i zauzima 221,3 kubna metra polica na četvrtom spratu njihove biblioteke. U zbirci su: Apolo 11 lunarne mape i kontrolne liste; fotografije iz njegovih dana na univerzitet; Gemini 8 misija, hrana, četkica za zube.

Foto: Tanjug/AP

Na aukciji u oktobru, među desetak dela vezanih za Purdue, stogodišnji baner, koji je navodno otišao na Mesec s Armstrongom, prodat je za 42.000 dolara.

Nilovom rukom pisana beležnica iz njegove opšte inženjerske klase donela je 6,000 dolara i maramica od sakoa 2.000 dolara.

- U arhivama Purduea postoji raspored iz Nilovog prvog semestra u Purdueu koji bismo voleli da preuzmemo, ako bi onaj ko je izlicitira hteo da ga kupi i pokloni nama - rekla je Sami Moris, direktorka Instituta za arhive i specijalne kolekcije Virdžinia Keli Karnes.

(Telegraf.rs/chron.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pinokio

    4. maj 2019 | 09:41

    Da li iko normalan veruje, da je pomenuti lik bio tamo gde govore ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA