Indoneziju će premeštanje prestonice koštati 33 milijarde dolara, a već se postavlja pitanje koja država bi mogla da sledi njen primer

 
  • 4

Istorija novih prestonica je veoma duga i datira još iz doba velikih vladara i vojskovođa

Vlasti Indonezije su nedavno objavile da će svoju prestonicu izmestiti iz Džakarte, koja je previše zagađena, prljava i koja nažalost tone, a ceo taj proces će državu koštati oko 33 milijarde dolara, prenosi RT.

Kažu da je neophodno da se ova odluka sprovede, ali praksa govori da je preseljenje prestonice retko praktičan zadatak. Da li ova ideja može da zaživi i da da rezultate ili je u pitanju samo prazna priča?

Istorija novih prestonica toliko je duga, koliko i organizovanje vlada, od planova Aleksandra Velikog za svoju premesti u Vavilon, preko Konstantina Velikog osnivača Konstantinopolja do Petra Velikog koji je stvorio Sankt Peterburg.

Ovaj trend se ubrzao tokom prošlog veka, a ova ideja uglavnom potiče od onih ljudi koji žele da očiste državu i da ih neko po nečemu zapamti.

Danas bar prema pisanju svetskih medija postoje brojne države koje imaju nefunkcionalne prestonice, koje bi možda takođe mogle da se izmeste.

Primer modernog grada koji je namenski građen da bude prestonica jeste Brazilija, koja je sagrađena za menje od četiri godine 1960-te. Nalazi se u samom srcu Brazila i navodno bolje predstavlja zemlju od Rio de Žaneira.

Međutim, strani mediji prenose da se ona u stvarnosti nalazi usred ničega i da je hiljade kilometara udaljena od glavnih ekonomskih i društvenih centara.

Astana prestonica Kazahstana je u martu dobila novo ime Nur-Sultan, po svom tvorcu je skupa i moderna, ali je i neprohodna i vetrovita.

Ima i onih stručnjaka koji misle da bi trebalo britanske vladine institucije trebalo prebaciti iz Londona u Mančester, kako bi se smanjila prenaseljenost, pritisak na cene stanova i nejednaki ekonomski rast.

(Telegraf.rs/RT)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • gaga

    2. maj 2019 | 15:42

    mi ne pomeramo prestonicu.mi pomeramo stanovnistvo.tako je jeftinije i ne kosta ama bas nista.dok sam stajao pola sata na ulici u frankfurtu vise sam cuo srpski, hrvatski, bosanski, albanski nego nemacki.nasi krajevi su izgleda vrlo, vrlo napredni.

  • Radnaskela

    2. maj 2019 | 17:21

    И код нас треба, под хитно. Главни град да буде Призрен!

  • Patriota Šumadinac

    2. maj 2019 | 16:38

    Kod nas bi trebali iseliti sve "Beogradjane",pa ono sto ostane od pravih da bude glavni grad,ne prenaseljen,zagadjen,za zivot funkcionalan. Ili neka vrate prestonicu u Kragujevac gde joj je i mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA