Hitler u ratu, Merkelova u miru: Prvi šef nemačke vlade biće u vagonu u kome je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svetski rat (FOTO)

 
 ≫ 
  • 1

Vagon je postao svetilište mira i katarze i kasnije je pretvoren u muzej

Kancelarka Angela Merkel biće prvi šef nemačke vlade posle Adolfa Hitlera koja će posetiti vagon u kome je 11. novembra 1918. godine potpisano primije kojim je okončan Prvi svetski rat.

Vagon voz u kojem je potpisano primirje od 11. novembra 1918. u šumi severno od Pariza čime je okončan Prvi svetski rat FOTO:TANJUG/AP

Hitler je tamo otišao pošto je 1940. godine Francuska poražena, dok Merkelova planira mirovnu ceremoniju tokom koje će stajati zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, preneo je AP.

Ova slika pokazuje tačnu lokaciju na kojoj je potpisano pomirenje od 11. novembra 1918. godine u šumi severno od Pariza FOTO:TANJUG/AP

Neobično putovanje dovelo je do toga da vagon 2419D u kome je, između ostalog, u Dovilu putnicima služena burgundska govedina, postane vagon u kome je potpisano primirje u Velikom ratu.

Primirje je potpisano u vagonu u šumama severne Francuske, jer su Nemci prethodno napali sedište zajedničke savezničke komande.

Slika prikazuje potpis Saveznika i Nemaca na dokumentu o primirju datiranom 11. novembra 1918. godine koji je prikazan u muzeju dvorca Vincennes u Vincennesu, izvan Pariza FOTO:TANJUG/AP

Vagon je postao svetilište mira i katarze i kasnije je pretvoren u muzej.

Fotografija prikazuje unutrašnjost voza u kojem je potpisano pomirenje od 11. novembra 1918. godine, u šumi severno od Pariza FOTO:TANJUG/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • X men

    8. novembar 2018 | 19:11

    U istom vagonu je hitler natero da francuzi potpisu kapitulaciju😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA