12 znamenitosti koje morate da posetite što pre u Moskvi: Od Lenjinovog mauzoleja, preko Boljšoj teatra do pijace farmera (FOTO)

 
  • 1

Ukoliko putujete u Rusiju na Svetsko prvenstvo u fudbalu ili planirate da je uskoro posetite, ovo su neke od znamenitosti koje morate da obiđete, po izboru Si-En-En-a

U Moskvi postoje brojne istorijske i kulturne znamenitosti, muzeje svetske klase i arhitekturu koja ostavlja bez daha. Ukoliko planirate da posetite glavni grad Rusije tokom održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu ili vas put jednostavno odvede tamo, ove atrakcije obavezno morate da obiđete.

Moskva je fascinantna destinacija u kojoj dolazi do preklapanja raznih delova istorije: carska era se kosi sa strogim komunizmom, dok sa druge strane imate ekonomski bum 21. veka.

Ukoliko putujete u Rusiju na Mundijal ili planirate da je uskoro posetite, ovo su neke od znamenitosti koje morate da obiđete, po izboru Si-En-En-a.

Uputstvo za sve koji planiraju da otputuju na Mundijal: Šta bi trebalo da znate pre odlaska u Rusiju na Svetsko prvenstvo

REKA MOSKVA

U Moskvi postoji reka Moskva, koju obavezno morate da obiđete. Reka je idealna za šetnju pored nje ili za vožnju brodićem.

Obilazak reke između katedrale Hrista Spasitelja i parka Gorki (sa jednim prelazom preko mosta) traje oko 90 minuta. Šetnju možete da završite obilaskom katedrale, koja je po Staljinovoj naredbi uništena tridesetih godina prošlog veka, ali je obnovljena devedesetih.

Reka Moskva Foto: Pixabay.com

LENJINOV MAUZOLEJ

Poznat i kao Lenjinova grobnica, nalazi se na Crvenom trgu u Moskvi. Tu je izloženo balzamovano telo lidera Oktobarske revolucije nakon njegove smrti 1924. Ulaz u mauzolej je besplatan. Ranije su ljudi satima čekali u redovima da na njegovom grobu ostave cvet, ali danas je situacija drugačija.

Čak se priča i o njegovom zatvaranju, pa ukoliko želite da vidite telo čoveka koji je postavio istorijsku putanju u većem delu 20. veka, budite brzi.

Lenjinov mauzolej nalazi se na Crvenom trgu Foto: Pixabay.com

HRAM VASILIJA BLAŽENOG

Ovu znamenitost sa šarenim kupolama verovatno ste više puta videli na televiziji, prilikom vatrometa ili kada su dopisnici izveštavali ispred nje. Hram Vasilija Blaženog nalazi se na Crvenom trgu i ima karakteristične šarene kupole. Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. godine kao sećanje na osvajanje Kazanskog kanata.

Poznata je i kao Pokrovski katedrala. Danas je muzej i glavna atrakcija na Crvenom trgu. Verska služba održava se jednom godišnje u oktobru.

Ova znamenitost je svima poznata Foto: Pixabay.com

GORKI PARK

Gorki park je epicentar Moskve, opremljen Wi-fijem i prijatan urbani prostor. Otvoren je 1928. godine, a vremenom je postao mesto u kojem Rusi najviše vole da se druže. U njemu se nalaze kafići, bioskop na otvorenom, ležaljke i prostor za časove joge i plesa.

Gorki park - mesto za druženje Foto: Pixabay.com

BOLJŠOJ TEATAR

Boljšoj teatar, moskovski baletni i operni teatar, smešten je na Teatarskom trgu. Rusi su za operne i baletne kuće gradili impozantnije građevine zato se i zove boljšoj (veliki), a za klasične teatarske kuće puno manje zgrade.

Nakon duge renovacije, ruski voljeni Boljšoj ponovo je otvoren 2011. godine. Posetioci sada mogu da uživaju u unapređenoj akustičnosti, novim sedištima i mozaicima koja su dali teatru novi sjaj nakon dugih godina komunističkog zanemarivanja.

Boljšoj teatar institucija kojom se Rusi ponose Foto: Pixabay.com

MOSKOVSKI DRŽAVNI UNIVERZITET

Glavna zgrada Univerziteta na sve ostavlja veliki utisak. Zgrada iz Staljinovog doba je visoka, široka, na čijem vrhu se nalazi zvezda.  To je najveći i najstariji univerzitet u Rusiji, osnovan 1755.

U vreme izgradnje bila je najviša zgrada u Evropi i dalje ima titulu najviše obrazovne zgrade na svetu.

Glavna zgrada moskovskog državnog univerziteta Foto: Pixabay.com

VINZAVOD CENTAR ZA SAVREMENU UMETNOST

Vinzavod, grupa galerija, prodavnica i kafića, koji se nalazi u nekadašnjoj fabrici vina, u srcu je kulturne transformacije u Moskvi od kada je osnovana 2007. U njemu se nalaze prostori za savremenu umetnost, kreativne izložbe, dečiji saloni i još puno toga.

GUM ROBNA KUĆA

GUM je najpoznatiji trgovinski centar u Moskvi, sagrađen 1893. godine. U vreme Sovjetskog Saveza zvao se takođe GUM ali slovo G nije označavalo reč glavni već državni. Pre Oktobarske revolucije imao je drugo ime "Verhnie torgovыe rяdы", koje se i danas ponekad koristi.

Bila je Staljinova kancelarija 1920-ih godina, kada je GUM bio zatvoren. Trospratna zgrada s dubokim suterenom, koji se sastoji od tri uzdužna prolaza, ima više od hiljadu trgovina. GUM je ponovo otvoren kao robna kuća 1953. godine.

Omiljeno mesto za šoping Foto: Pixabay.com

CENTRALNI MUZEJ ORUŽANIH SNAGA

Jedan od najboljih vojnih muzeja na svetu nudi izuzetan pogled na čitavu istoriju sovjetske vojske. Većina muzeja od 24 soba posvećena je Velikom patriotskom ratu (koji je na zapadu poznat kao Drugi svetski rat).

Ovde se nalazi i zastava sovjetske pobede na Rajhstagom u Berlinu 1945. Ispred muzeja nalazi se više od 150 aviona, projektila i borbenih vozila.

GALERIJA TRETJAKOV

Državna galerija Tretjakov ili Tretjakovska galerija je umetnička galerija u Moskvi, najveći centar ruske umetnosti u svetu. Bogata istorija ove galerije započela je 1856. god. kada je moskovski trgovac Pavel Mihajlovič Tretjakov kupio dela mnogih ruskih umetnika u želji da stvori muzejsku kolekciju koja bi jednog dana mogla da postane državni muzej ruske umetnosti.

Godine 1892. Tretjakov je svoju kolekciju otvorio ruskoj javnosti. Današnja zgrada galerije, u ruskom "bajkovitom" stilu, delo je slikara Viktora Vasnjecova, a izgrađena je od 1902-1904., južno od moskovskog Kremlja. Tokom 20. veka, galerija se proširila na obližnje zgrade.

U galeriji postoji više od 1.300 dela ruske umetnosti od 11. do 20. veka.

Galerija koju morate da posetite Foto: Pixabay.com

MIBC (MOSKOVSKI MEĐUNARODNI POSLOVNI CENTAR)

Moskovski međunarodni poslovni centar "Moskva Siti" poslovni je distrikt u centru Moskve. Predstavlja prvu zonu u Rusiji u kojoj su objedinjene poslovne aktivnosti, životni prostor i zabava na jednom mestu.

PIJACA FARMERA

Odlazak na tržište farmera ili rinok donosi vam mirise sa sela bez moranja da napustite grad. Babuške prodaju džem od brusnice, kiseli paradajz i med u više varijacija nego što ste mogli i da zamislite. Ovde možete da kupite začine, orahe u medu i ručno slikane čajnike.

VIDEO: Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i pogled sa Patrijaršijskog mosta

(Telegraf.rs/A.M)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA