≫ 

U Nemačkoj se i za kućne ljubimce plaća karta za prevoz: Cena je najmanje 45 evra mesečno (FOTO)

U zavisnosti koliko se vozite sa svojim ljubimcem morate da kupite dnevnu, nedeljnu ili mesečnu kartu

  • 9

Kućni ljubimci u Nemačkoj sem što uživaju velika prava i slobodu kretanja uz pratnju svoga vlasnika, na njih je potrebno izdvojiti i određenu mesečnu sumu kako bi se pokrili troškovi života kućnih ljubimaca. Sem plaćanja poreza Nemci su u obavezi da svojoj životinji plate i kartu u gradskom prevozu, čija je cena mesečno najmanje 45 evra.

Da, dobro ste pročitali, na svim stajalištima širom Nemačke postoje automati na kojima kupujete karte za prevoz, pored redovnih gradskih karata koje putnici kupuju za sebe, kartu morate da kupite i za psa. U zavisnosti koliko se vozite sa svojim ljubimcem morate da kupite dnevnu, nedeljnu ili mesečnu kartu.

Igra sa psom se pretvorila u pakao: Muškarca ljubimac upucao u nogu

Cena karte se kreće od 1,70 evra dnevna, do 45 evra koliko košta minimalna mesečna karta za vašeg kućnog ljubimca. Propisi u javnom prevozu su strogo navedeni i kako smo mogli da primetimo svi vlasnici svoga ljubimca drže na povodcu u delu gradskog prevoza koji je predviđen za životinje.

U prevoz u Nemačkoj ulaze i kućni ljubimci za koje vlasnici isto plaćaju kartu Foto: Telegraf

Takođe, sem kućnih ljubimaca dodatnu kartu plaćate ako u prevoz ulazite biciklom koje košta isto koliko i kućni ljubimac, dakle 1,70 evro za jedan dan.

Najčešći kućni ljubimci u Nemačkoj su psi, za njima idu mačke, ptice i ostale kućne životinje. Koliko vode računa o životinjama, isto toliko Nemci vode računa i o prirodi. Ugrožavanje i zapuštanje životne sredine nije dozvoljeno, na svakom uglu postoje automati u kojima se nalaze kesice i rukavice koje služe za čišćenje životinjskog izmeta (Hundetoilette).

Cena karte se kreće od 1,70 evra dnevna, do 45 evra koliko košta minimalna mesečna karta za vašeg kućnog ljubimca Foto: Telegraf

Zakon o zaštiti životinja u Nemačkoj propisuje da vlasnici svoje ljubimce moraju registrovati i označiti elektronskim mikro-čipovima.  Plaćanje poreza je takođe obaveza, a držanje ljubimca u kućnim uslovima dozvoljeno je ukoliko ne remete mir ostalih stanara.

Nemačka prednjači po broju kućnih ljubimaca, 30 miliona životinja drži oko 1,4 miliona ljudi.

Oko 11,6 miliona pasa trenutno se nalazi u vlasništvu Nemaca Foto: Telegraf

Prema istraživanju portala statistike "Statista.de" u Nemačkoj je u periodu od 2014. do 2017. godine bilo 1,4 miliona vlasnika kućnih ljubimaca koji su u svome domaćinstvu imali po dva psa. Sa oko 30 miliona kućnih ljubimaca Nemačka je daleko ispred svih evropskih zemalja, iza nje su Italija i Rusija.

Broj pasa u Nemačkoj znatno je smanjen u poslednjih nekoliko godina, oko 11,6 miliona pasa trenutno se nalazi u vlasništvu Nemaca što ih svrstava među omiljene kućne ljubimce odmah nakon mačaka i ptica.

VIDEOPas bio uz devojčicu i pomogao porodici da je pronađu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nenad

    14. maj 2018 | 11:30

    U Berlinu se ne plaća dodatna karta za jednog psa, ako naravno vlasnik psa plati sebi voznu kartu. Znači, plaćanjem karte može se besplatno voziti i jedan vaš kućni ljubimac, i nije uopšte ograničen period dana kada ćete ga voziti u gradskom prevozu, kao što je naprimer u Beogradu. Nemačka je raj i za ljude i za kućne ljubimce, za razliku od Srbije, gde ne znaš kome je gore, ljudima ili životinjama.

  • Losmi

    12. maj 2018 | 18:55

    Ja te karte za kucne ljubimce ne videh ni na jednom automatu,barem u Frankfurtu i okolini.

  • Gordana

    12. maj 2018 | 11:44

    Kakvo poredjenje? Nemacka!Sta bi sve trebalo da se izjednaci sa Nemackom! Naprimer ja sa 38 godina staza tamo ne bi bila socijalni slucaj vec bi imala pristojno ziveti a ne svercovati kad krenem kod lekara jer para nema od 8000 socijale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA