Videla sam božanstvenu svetu planinu, evo kako da odete tamo: Ivana je srušila predrasude i o najopasnijoj zemlji na svetu (FOTO)

  • 6

Foto: Ivana Dukčević

Koliko god zvučano neverovatno, ističe da do sada nije imala nikakva specijalno neprijatna iskustva tokom putovanja.

- Neprijatna iskustva su uglavnom vezana za pogrešne rezervacije smeštaja (dva puta u Turskoj) ili pomeranje letova bez prethodne najave (i to unapred, kada smo se vraćali iz Tokija, malo je falilo da zakasnimo na avion), kao i nemogućnost sporazumevanja na engleskom, ukoliko vam je u tom momentu potrebno. Osim ovog, na samim putovanjima nikada mi se ništa loše nije desilo - kaže Ivana.

Foto: Ivana Dukčević

Ističe da je nije strah da putuje, čak ni pored brojnih terorističkih napada koji se danas dešavaju po svetu.

- Razni ljudi komentarišu razne stvari, ali turisti i dalje u velikom broju putuju na primer u Pariz, Brisel ili London, mesta najvećih terorističkih napada u poslednje dve godine.

Foto: Ivana Dukčević

Ne postoji “kristalna kugla” koja će vam reći da li ćete baš u mestu vašeg boravka, u tom trenutku biti na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Definicija bezbednog dela sveta je promenljiva stvar i ukoliko o tome previše brinete najbolje je da ne putujete.

Foto: Ivana Dukčević

Naravno, postoji nekoliko zvanično izuzetno nebezbednih zemalja na svetu, na primer, Irak, Jemen, Sudan ili Avganistan, i putovanjem na ova mesta u svakom slučaju preuzimate lični rizik - iskrena je Ivana.

Foto: Ivana Dukčević

Naglašava da je hrana jedno od nekoliko obaveznih stvari na njenoj listi kada putuje i da je tokom svojih putešestvija probala razne specijalitete.

- U najinteresantnije kuhinje koje sam imala priliku da probam uvrstila bih japansku i korejsku (u Japanu), libansku, persijsku i tursku, napolitansku (pizza u Napulju, na mestu gde je nastala), ali i skandinavsku, portugalsku i špansku (jela od crne svinjetine).

Foto: Ivana Dukčević

Japanska kuhinja me je iznenadila odličnim, izuzetno ukusnim i zdravim jelima (od ribe, plodova mora, žitarica – soje naročito, i povrća) od kojih za mnoga mahom nismo čuli, a tamo su prilično uobičajena.

Iranska kuhinja me je pomalo razočarala - turska i libanska su one koje u ovom delu sveta na najbolji način održavaju ravnotežu između zeleniša, žitarica i mesa (legendarno “libansko meze” služi se širom Bliskog istoka). Ipak, iranski “širini”, slatki kolači i božanstveni “falude” - sladoled (u zemlji gde je i nastao) sa “uštirkanim” nudlama, sokom od limuna i ružinom vodicom, za svaku su preporuku!

Foto: Ivana Dukčević

U Japanu, ne propustite “edamame”, grickalice od kuvane soje, sladoled od zelenog čaja i pirinčane rakije (sake) i najveći delikates Zemlje izlazećeg sunca - preskupu “Kobe govedinu”, koju Japanci u vidu bombonjere sa šniclama poklanjaju prilikom odlaska u goste - kaže ona.

Foto: Ivana Dukčević

Često putuje, kad god joj se ukaže prilika ili kada je pozovu, posebno ako su u pitanju mesta na kojima do sada nije bila. Priznaje takođe, da joj je svaki povratak kući lep i neprocenjiv.

Foto: Ivana Dukčević

- Postoji nekoliko mesta gde mi se život, arhitektura kuća i krajolik dopao toliko da mi se ponekad čini da bih mogla da se preselim. Pre svih, to su maleni Toledo i nešto veća Granada u Španiji, ali i Amasja u Turskoj, Vajmar u Nemačkoj, Kjoto, Takajama i Kanazava u Japanu.

Foto: Ivana Dukčević

Od metropola, Istanbul je grad kojem se uvek vraćam, ali i predivni Izmir, na obali. Tu su i Lisabon, Madrid, Atina, Napulj, Bejrut, možda Tokio, Štokholm ili London. Ima ih više, i u svakom od njih ima ponešto zbog čega bi mi život u ovim gradovima bio blizak - zaključuje Ivana.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Daljinac

(A.Tašković - a.taskovic@telegraf.rs)

Video: Srušio se plafon i povredio pacijente: Bizarna nezgoda u bolnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boža

    2. decembar 2017 | 18:40

    Prelijepo Uživao sam i u članku a posebno fotografijama

  • Boris Karpinski

    2. decembar 2017 | 21:59

    Nacin na koji ona putuje je vise maltretiranje nego uzivanje...tako da neka hvala!!!

  • Ucenik

    2. decembar 2017 | 19:40

    Ova nikad nije htela da mi zakljuci pet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA