Svedočanstvo čoveka koji je 67 dana plutao u ledenom Ohotskom moru: "Skupljao sam kišnicu, jeo grašak"

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Nedavno smo pisali o ruskom državljaninu M. P. (46) koji je više od dva meseca plutao Ohotskim morem, pošto se pokvario motor na katamaranu.

Pronašla ga je posada jednog tegljača, a u gumenom čamcu su zatečena beživotna tela njegovog 49-godišnjeg brata i 15-godišnjeg nećaka.

Prvobitni napori spasilačkih službi da lociraju izgubljenu trojku nisu uspeli. Muškarci su krenuli iz Habarovskog kraja na dalekom istoku Rusije do ostrva Sahalin.

Ukrcali su se u katamaran 9. avgusta, ali nikada nisu stigli na svoje odredište.

Specijalizovane ekipe su organizovale potragu, u koju su uključena četiri aviona, a pregledano je 55.000 kvadratnih kilometara Ohotskog mora i dve hiljade kilometara obale.

Ipak, da nije bilo posade tegljača priča bi se najverovatnije drugačije završila.

Mikhail Pichugin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Obraćajući se novinarima iz bolničkog kreveta, M. P. je opisao kako se pokvario motor na katamaranu. Ugrađeni telefon je bio beskoristan, jer nije bilo signala, ali su ga muškarci iskoristili da lociraju svoj položaj.

Nažalost, nakon nedelju dana ispraznila se baterija. Bezuspešno su pokušavali da privuku pažnju spasilaca koristeći baklje koje su imali, prenosi The Guardian.

“Helikopter je preleteo blizu nas, a zatim još jedan nakon tri dana. Ipak, nisu nas videli”, kazao je Rus.

Da bi preživeli, skupljali su kišnicu i pažljivo koristili ograničene zalihe rezanaca i graška. Pokušavali su i da ulove ribu.

Lokalni mediji citiraju M. P, koji tvrdi da je njegov nećak umro od hipotermije i gladi. Vrlo brzo, brat je počeo da se ponaša nekontrolisano i pokušao je samoubistvo.

“Preživeo sam zahvaljujući božjoj pomoći. Jednostavno nisam imao izbora. Ostavio sam ženu i ćerku kod kuće”, istakao je.

Lekari su otkrili da pati od dehidracije i hipotermije, ali da je u stabilnom stanju. Tokom boravka na otvorenom moru smršao je čak 50 kilograma.

(Telegraf.rs)

Video: Hrabri policajac Ivan rizikovao sopstveni život da bi spasio deku koji je pao na šine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA