Naišao na jeziv prizor u Amazoniji: Parazitska gljivica pretvorila je nesrećnu tarantulu u zombija

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mladi istraživač Kris Ketola naišao je na jeziv prizor, tokom boravka u peruanskoj Amazoniji, koji podseća na popularni TV serijal “The Last of Us”.

Snimio je tarantulu koju je napala parazitska gljivica iz roda Cordyceps, preuzela kontrolu nad njenim telom i na kraju je ubila.

Ketola objašnjava da je takozvana zombi-gljivica preuzela nervni sistem, odnosno motoričke funkcije tarantule i praktično je naterala da dođe na određenu lokaciju.

“Kada je uginula, gljivica je izbila iz tela, omogućavajući sporama da se rašire i verovatno zaraze druge insekte”, kazao je.

Priznaćete da je scenario jeziv, a podseća na TV seriju u kojoj je prikazan svet nakon što je razorna pandemija gljivica zbrisala većinu ljudi i pretvorila ih u zombije.

Rod Cordyceps uključuje oko 600 različitih vrsta, a mladi istraživač navodi da je ovo tek treća zaražena tarantula koju je video.

“Ovo je zaista užasna, ali neverovatna stvar”, istakao je.

Kada gljivica napadne domaćina prvo iscrpljuje hranjive materije iz tela, a zatim ga ispunjava sporama koje pomažu u daljoj reprodukciji. Na kraju, preuzima sve njegove funkcije.


Domaćin tako postaje “zombi”, a kada konačno ugine gljivica oslobađa spore, prenosi Daily Mail.

Naučnici nisu sigurni kako Cordyceps preuzima kontrolu, a jedna studija ukazuje da gljivica “šalje” hemijske signale pomoću izlučenih proteina.

(Telegraf.rs)

Video: Hrabri policajac Ivan rizikovao sopstveni život da bi spasio deku koji je pao na šine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA