Smršao 20 kilograma, a onda saznao užasnu istinu: U njegovom telu rastao je opasan organizam

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Lekari su bili zbunjeni kako se zarazio, jer gljivica nije toliko prisutna na Floridi

Priča o neimenovanom žitelju Floride počinje njegovim odlaskom kod lekara, kojem se požalio na nekontrolisano znojenje, ekstremni umor, groznicu i bolove.

Ono što je najviše zaintrigiralo lekare, međutim, bio je podatak da je u proteklih godinu dana, bez želje, smršao 20 kilograma.

Vrlo brzo, urađeni su testovi koji su otkrili užasnu istinu. Čovek star 61 godinu bio je zaražen gljivicom Histoplasma capsulatum koja ima sposobnost da pređe iz saprofitne u parazitnu fazu.

Ona se adaptira na organizam domaćina, tako što koristi zdravo tkivo za ishranu i razmnožavanje.

Infektivno oboljenje izazvano ovom gljivicom može zahvatiti pluća i druge organe, a u slučaju pacijenta sa Floride napadnuto je srce. On je imao i upalu slezine, dok su na nadbubrežnim žlezdama rasle dve neobične mase.

Lekari su u izveštaju naveli da je srećan što je živ, posebno jer je imao dijabetes i visok krvni pritisak, prenosi Daily Mail.

lekari bolnica nosila pacijent Foto: Shutterstock/Chokniti-Studio

Teška infekcija izazvana gljivicom Histoplasma capsulatum može biti fatalna ukoliko se ne leči pravilno. Prenose je ptice i slepi miševi u svom izmetu kojim kontaminiraju tlo. Čovek se može zaraziti udisanjem prašine pune spora.

Neimenovani pacijent radio je kao nadzornik, a poseduje farmu, gde uzgaja stoku. Lekari su bili zbunjeni kako se zarazio, jer opasna gljivica nije toliko prisutna na Floridi, koliko recimo u dolinama reka Misisipi i Ohajo.

On je operisan i prepisana mu je terapija, ali je ubrzo došlo do komplikacija, pa je završio na odeljenju intezivne nege. Imao je anemiju i problem sa bubrezima, ali se srećom oporavio.

Nakon toga, pušten je na (dugotrajno) kućno lečenje. Prilikom dolaska na kontrole ustanovljeno je da nema problematične simptome, kao i da se nivo histoplazme u krvi smanjio.

(Telegraf.rs)

Video: Kamila se "zabola" u šoverku, pola automobila razvaljeno do neprepoznatljistvoti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA