Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirane izujedale turiste u rizortu: Jednu stvar su uradili pogrešno

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirane su se navikle na besplatnu hranu koja se baca u reku. Kada je pala prva krv, jato je krenulo u masovni napad

  • 0
pirana ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Jato pirana napalo je turiste koji su uživali u reci u jednom rizortu u Brazilu. U napadu je povređeno najmanje osam ljudi.

Ribe su svoje oštre zube zarivali u noge nesrećnih kupača, a nesrećni ljudi nisu uspeli da pobegnu do obale dok se voda nije zacrvenela od krvi.

Stručnjaci veruju da su pirane slučajno napale, te da su noge turista pomešale sa hranom koju posetioci lokalnih restorana obično bacaju u reku.

"Pirane ne napada ljude ako nije isprovocirana", tvrdi Stiv Haski, profesor biologije na univerzitetu u Zapadnom Kentakiju.

On veruje da su ove pirane naviknute na besplatnu hranu, te da su ovi ugrizi samo dokaz da su se ribe zbunile.

Neke vrste pirana, uključujući piranu sa crvenim trbuhom (Pigocentrus nattereri), upuštaju se u grupno hranjenje.

"Vrste iz roda Pigocentrus, koje se javljaju u rekama Amazona i Sao Franciska, najopasnije su“, rekao je Paulo Andreas Bekup, ihtiolog i profesor u Nacionalnom muzeju Federalnog univerziteta Rio de Žaneiro u Brazilu.

Ovakvo ponašanje javlja samo u izuzetnim okolnostima, kao što je kada je veliki broj riba zarobljen u malim bazenima ili gladuje duže vreme, navodi Sea Life London Aquarium.

"Ove ribe plivaju u jatama i obično ne napadaju velike životinje", rekao je Bekup.

Većina pirana je bezopasna, a vrste koje jedu meso imaju tendenciju da "skupljaju otpatke", a ne da love žive životinje.

"Neke vrste iz porodice pirana jedu samo voće, insekte i biljnu materiju. Neke su specijalizovane za jelo riblje krljušti i grickanje peraja drugih riba. One mogu napasti druge žive ribe ili životinje, ali će jesti mrtvo meso kad god je dostupno", navodi Bekup.

Stručnjaci navode da je prisustvo turista u vodi gde se obično baca hrana, mogla da izazove konfuziju i agresiju.

"Hranjenje pirana u turističkom okruženju jača njihovo prirodno ponašanje u jatu i ujedanje", rekao je Mark Sabaj Perez, ihtiolog sa Akademije prirodnih nauka Univerziteta Drekel u Filadelfiji, za Live Science.

Ovaj napad je mogao biti izazvan tako što je jedna pirana zamenila nogu sa hranom, a kada je zagrizla i pustila čoveku krv, podivljale su i ostale ribe u jatu.

"Napad je verovatno izazvan prisustvom krvi u vodi, povredama kože ili pokretom koji izgleda kao riba u nevolji". Budući da su njihovi zubi tako oštri, jedan ugriz mogao je da izazove mnogo krvarenja i pokrene ludilo u jatu", kaže Bekup.

Kada hranjenje počne, pirane se kreću munjevitu i grizu svoj plen u velikoj brzini kako bi izbegle da one postanu nečija hrana.

Pirane imaju najjači ugriz zabeležen kod koštane ribe, moćan kao kod velike bela ajkule, prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

Crna pirana (Serrasalmus rhombeus) generiše snagu ugriza koja je jednaka 35 puta većoj telesnoj težini, u poređenju sa samo jednom telesnom težinom velike bele.

"Kada piranja fokusira tu silu ugriza na svojih 14 oštrih zuba, pritisak ugriza se penje na nemerljive nivoe. Mogle bi da nanesu ogromnu štetu ljudima širom Južne Amerike, da su tako skloni, ali nisu... i pirane to ne rade", navode stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA