≫ 

Umesto sovjetskog maršala na spomeniku završila wc šolja: Vandali naljutili zvaničnike Praga

Kip Ivana Koneva uklonjen je početkom aprila uprkos protestima Moskve. Postavljen 1980. godine, preživeo je mirnu revoluciju 1989. godine, ali je poslednjih godina postao meta vandalizma

  • 4
Prag statua Foto: Twitter/@kromark

Vlasti u Pragu uklonile su danas wc šolju s postolja na kojem je donedavno stajao kip sovjetskog maršala iz Drugog svetskog rata Ivana Koneva, objavila je agencija ČTK.

Policija istražuje kako je onde dospela. Veruje se da je postavljena tokom noći.

Gradonačelnik šestog praškog okruga Ondrej Kolar osudio je to delo, rekvši da, ako neko oseća potrebu da se izrazi na taj način na dan kada se obeležava završetak Drugog svetskog rata, to znači da "ima u glavi više izmeta nego bilo čega drugog", prenosi ČTK.

Kip Ivana Koneva uklonjen je početkom aprila uprkos protestima Moskve. Postavljen 1980. godine, preživeo je mirnu revoluciju 1989. godine, ali je poslednjih godina postao meta vandalizma. Češki kritičari smatraju ga simbolom sovetske presije tokom hladnog rata, kao što je bilo gušenje Praškog proleća 1968. Pristalice ga smatraju simbolom pobede nad nacizmom, navodi Hina.

Konev je nekad smatran oslobodiocem Čehoslovačke od nacista, ali je učestvovao u gušenju mađarske revolucije 1956. Zapovedao je sovjetskim snagama u Istočnoj Nemačkoj dok se gradio Berlinski zid.

Uklanjanje njegovog spomenika izazvalo je napetosti u odnosima između Češke i Rusije. Ruska ambasada u Pragu objavila je danas da je spremna da razgovara s Česima o najvažnijim pitanjima, koja trenutno uključuju pravne obveze zaštite istorijskih i vojnih spomenika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kizza

    9. maj 2020 | 21:05

    Zaboravili ste vi ko vas je oslobodio.....

  • Slava

    9. maj 2020 | 20:58

    Izgleda nemaju ti Cesi nicem drugom da dignu spomenik... Ljubili Nemcima guzu, pa ih Rusi oslobodili, pa opet hteli da Svabama ljybe guzu... Pa I spomenik za sve te guze iz Drugog svetskog rata... hahaaa... ma, tuzno.. :(

  • Zombi

    9. maj 2020 | 21:12

    Sad bar znamo šta su, ko su, kakvi su, od čega su, šta ih nosi i čime se pinose... WC ŠOLJA...!!! NIKO ne može bolje da te opiše i predstavi, kao što možeš sebe da predstaviš lično TI...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA