HIT: Iran poslao još jednog majmuna u svemir?

 
  • 5

Majmun po imenu Fargam se bezbedno vratio na zemlju, navodi se u saopštenju u kome ne piše kada je lansiranje obavljeno, niti ima drugih detalja

Predsednik Irana Hasan Rohani saopštio je 13. decembra da je Teheran uspešno lansirao, drugi put, majmuna u svemir, kao deo projekta čiji su cilj svermirski letovi s posadom.

Na sajtu predsednika, kako prenosi AP, navedeno je da je lansirana raketa "Pajoheš" (što na farsiju znači istraživanje) i da je prvi put korišćeno iransko tečno gorivo.

Majmun po imenu Fargam se bezbedno vratio na zemlju, navodi se u saopštenju u kome ne piše kada je lansiranje obavljeno, niti ima drugih detalja.

Međutim, Iran često objavljuje informacije o tehnološkim prodorima koje je nemoguće nezavisno potvrditi.

Tako Iran tvrdi da je prvog majmuna u svemir lansirao još u januaru na visinu od 120 kilometara. Jedan od dva službena paketa fotografija tog majmuna prikazao je pogrešnu životinju, što je prouzrokovalo sumnje međunarodnih posmatrača da je lansiranje bilo uspešno.

Teheran je najavio da želi da pošalje u svemir astronaute kao deo ambicioznog programa za istraživanje svermira. SAD i njeni saveznici strahuju da bi svemirski program mogao imati za cilj razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle biti naoružane nuklearnim bojevim glavama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mile protiv tranzicije

    14. decembar 2013 | 12:08

    Ne razumem ovu logiku. SAD ima naoruzanja , vrsi invazije po celom svetu, ima satelita , bespilotnih letelica itd. A ako neko drugi hoce da ih sustigne u tehnologiji to je odmah terorizam i njihov strah neki. Ne, amere treba svi da pitaju za sve!

  • Бајкер

    14. decembar 2013 | 20:28

    "бошњ.к" у свемиру!!!

  • Dragi

    14. decembar 2013 | 20:09

    A kad ce Srbi u kosmos? Posle majmuna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA