NAJVIŠI U SAD: Novi Svetski trgovinski centar visok 541 metar (VIDEO)

 
  • 2

Svetski trgovinski centar u Njujorku, visok 541 metar, proglašen je najvišom zgradom u SAD i time prestigao dosadašnjeg nosioca ove titule - Vilis toranj u Čikagu

One World Trade Center, Svetski trgovinski centar poznat i po nazivu Toranj slobode visok 541 metar, izgrađen je u Njujorku i zvanično proglašen najvišom zgradom u SAD. Savet za visoke zgrade i urbane sredine je nakon dužeg razmatranja u utorak doneo odluku o preciznoj visini zgrade i time joj dodelio ovu titulu, koja je samim tim oduzeta Vilis tornju u Čikagu.

Naime, sporno je bilo to što se na vrhu nalazi igla visoka 124 metra koja zgradi od 417 metara podiže visinu. Bez igle, čikaški Vilis toranj bi zadžao zvanje najviše zgrade sa svojih 442 metra. Međutim, komitet Saveta složio se da se vrh zgrade tretira kao sastavni deo dizajna i da se zajedno sa zgradom tretira kao jedna celina.

Prema planu arhitektonske firme koja učestvuje u izgradnji, igla će imati i komunikacijsku platformu za radio i televizijsku opremu.

Robert Vislov, izvršni direktor kompanije koja upravlja Vilis tornjem, uputio je čestitke i poželeo toj zgradi dobrodošlicu u elitni klub najviših zgrada na svetu.

Izgradnja Tornja slobode počela je 27. aprila 2006. godine, a zvanično otvaranje predviđeno je za narednu godinu. Visina ove zgrade nije slučajna, jer 541 metar je 1776 stopa, što označava godinu kada je usvojena deklaracija o nezavisnosti SAD.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nekovrlobitan

    14. novembar 2013 | 01:15

    Ja sam bio u wills tower u chicagu. Super pogled sa vrha

  • Darko

    15. novembar 2013 | 21:25

    Ja bih se bojao da idem tamo. Da ne naidju iz Al Kaide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA