Tajna Tutankamonove smrti rešena posle tri hiljade godina, a ubica je...

 
  • 9

"Virtuelna obdukcija", kompjuterska simulacija i forenzičko ispitivanje konačno su odgovorili na pitanje kako je umro najpoznatiji faraon na svetu

Posle 3336 godina otkrivena je misterija smrti Tutankamona, devetnaestogodišnjeg dečaka-kralja, koji je stradao 1323. godine pre nove ere. Njega su pregazile kočije - zaključak je forenzičkog ispitivanja 21. veka koje je dalo odgovor na pitanje kako je umro najpoznatiji faraon na svetu, piše Independent.

Kada je umro arheolog koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu Lord Karnarvon, 1922. godine, otkriveno je da mladom kralju nedostaje i srce.

Najnovija istraživanja britanskih stručnjaka otkrila su dokaze da su povrede na telu Tutankamona slične onima koje su se dobijale u nesrećama sa kočijama, ali i da je mumificiranje loše izvedeno pa je kao posledica njegovo telo spaljeno unutar sarkofaga.

Trag da je Tutankamonovo telo bilo spaljeno, došao je od dr Roberta Konolija, antropologa sa Univerziteta u Liverpulu, koji je pronašao i deo faraonovog mesa, što je jedini takav uzorak van Egipta. On je meso skenirao elektronskim mikroskopom kako bi utvrdio da je spaljeno i došao do potvrdnog odgovora.

Kombinacija ulja za balzamovanje, kiseonika i lana uzrokovala je hemijsku reakciju, koja je "kuvala" telo na temperaturama većim od 200 stepeni Celzijusa.

Istraživači su napravili "virtualnu obdukciju" koja je otkrila uzorak identičnih poveda na jednoj strani Tutankamonovog tela i objasnila da mu je srce previše uništeno u nesreći.

Pomoću kompjuterske simulacije, specijalisti  za saobraćajne nesreće pokazali su da je kočija direktno udarila u njega dok je bio na kolenima i smrskala rebra i karlicu, ali i zdrobila srce. Pretpostavlja se da je u trci kočijama Tutankamon pao sa svoje pa je na njega naletela druga kočija.

(Telegraf.rs / Izvor: Independent.co.uk)

Video: Zove se Skautavo prase i mnooogo je strašan: Najpoznatiji nilski konj na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maki

    3. novembar 2013 | 23:41

    Pa ne rekose najvaznije, ko je upravljao kocijom koja ga je pregazila :)

  • Pozdravite vašu mamu

    3. novembar 2013 | 23:59

    Tako mu i treba kad ne veže pojas.

  • darko

    4. novembar 2013 | 00:10

    da je simic reguliso saobracaj tutan kamon bi i danas bio ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA