SKRIVENA OD SVETA: Zavirite u najveću pećinu na svetu (FOTO) (VIDEO)

 
  • 5

Mesec dana bilo je potrebno timu eksperata da bi istražili čitav pećinski sistem otkriven u kineskoj provinciji Čongkuing, a unutar njega nalazi se čak i oblak veličine 51.000 metara kvadratnih

Avanturisti su slučajno naišli na pećinu Er Vang Dong koja je toliko ogromna da ima sopstveni vremenski sistem zajedno sa paperjastim oblacima i maglom koja seže u njenu dubinu.

Eksperti za istraživanje pećina su zajedno sa fotografima izučavali ovaj veliki pećinski sistem smešten u kineskoj provinciji Čongkuing i napravili prve slike ovog prirodnog čuda. Bili su očarani kada su pronašli ulaz u sakriveni Er Vang Dong pećinski sistem i zabezeknuti prostranom unutrašnjošću u kojoj se nalazio veliki oblak.

Fotograf i speleolog Robi Šon, iz Mančestera, bio je deo tima od 15 istraživača u misiji od mesec dana, koliko im je trebalo da otkriju sve tajne ovog pećinskog sistema.

- Svi glavni prolazi su bili duboko pod zemljom i nikada nisu videli svetlost dana, a ova pećina nikada nije propisno istražena- rekao je Šon.

Rekao je da je uvek zanimljivo kada kročite negde prvi, i ne znajući šta vas očekuje. Šon je delom bio uzbuđen i zbog vremenskog sistema, oblasti uskovitlanog vazduha kružnog oblika, koji je ispunio unutrašnjost pećine.

- Gusti oblaci i magla "vise" sa vrha pećine gde su zarobljeni i samo kroz male prolaze izlaze kroz "krov"- rekao je pasionirani speleolog.

Novootkrivena pećina nije jedina koja ima oblake u unutrašnjosti, a to se događa kada se stepen vlažnosti pretvori u hladniji vazduh i formira velike oblake koji popunjavaju zatvoreni prostor. Pećina uključuje i oblak koji dostiže veličinu od 51.000 metara kvadratnih, dok su reke i vegetacija na spratu delovi drugih pećina.

- Većini pećina je bilo teško pristupiti kroz veliki pešački ulaz, dok neke zahtevaju dugo plivanje u dubokoj vodi - rekao je Britanac.

Šon je rekao i da su morali da budu svesni visokog nivoa vode unutar pećine, naročito kada je padala kiša.

- Drenaža sliva u ovim pećinama je masivna i uskoro pećine mogu biti izuzetno opasne i neprohodne - završio je priču strastveni zaljubljenik u ove prirodne lepote.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA