Top 7 neverovatnih vidovdanskih događaja koji nemaju veze sa nama (FOTO) (VIDEO)

 
  • 5

Kosovski boj, Sarajevski atentat, Vidovdanski ustav... Sa ovim se danom povezuju ključne stvari iz srpske istorije, ali malo ljudi zna da je ovaj dan sudbonosan i za ceo svet

Kada kažete Vidovdan svakako je da će prva stvar koja će vam pasti na pamet sudbonosna Kosovska bitka, sukob srpske i turske vojske, koja je označila početak kraja nezavisne srpske države koja je dotučena sedamdesetak godina kasnije.

Pašće vam na pamet i metak Gavrila Principa, koji je života lišio austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, doveo do napada Monarhije na Kraljevinu Srbiju i do Prvog svetskog rata.

Možda ćete se setiti i tajnog sporazuma između Srbije i Austrije 1881. godine, Vidovdanskog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1921, govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu na 600. godina od Kosovskog boja, njegovo isporučenja Hagu 12 godina kasnije...

Svakako, pašće vam na pamet i taj famozni "datum", kada ćemo početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Međutim, postoji mnogo drugih krupnih događaja koji su se dogodili na Vidovdan, a da sa nama nemaju baš nikakve veze. Toliko su krupni da nećete verovati: ovaj dan očito nije sudbinski samo za nas, već za ceo svet.

1. ROĐENI RUBENS I RUSO

Čuveni barokni flamanski slikar Peter Paul Rubens rođen je 1577. godine na Vidovdan u Zigenu u Nemačkoj, a bio je veliki zagovornik ekstravagantnog baroknog stila koji je naglašavao pokret, boju i senzualnost. Najpoznatiji je po oltarima, portretima, pejzažima i istorijskim slikama sa mitološkim i alegorijskim subjektima.

Dva kralja su ga proglasila vitezom: Filip IV od Španije i Čarls I od Engleske.

Žan Žak Ruso − francuski filozof prosvetiteljstva − svet je ugledao u Ženevi 1712. godine. Smatrao je da je nejednakost nastala sa privatnom svojinom, a država ugovorom. Vaspitanje, verovao je, temelj je društva.

Njegov neizmeran uticaj na Francusku revoluciju najbolje se ogleda u činjenici da je 16 godina nakon smrti sahranjen u pariskom Panteonu.

2. KRUNISANJE KRALJICE VIKTORIJE

Kraljica Viktorija krunisana je na Vidovdan 1838. godine, a njena vladavina pokazala se kao najdugovečnija od svih britanskih monarha.

Cela jedna era nosi ime po njoj − Viktorijansko doba. Bila je obeležena industrijskom, kulturnom, političkom, naučnom i vojnom transformacijom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i ogromnom ekspanzijom Britanske imperije.

Od 1. maja 1876. godine nosila je i titulu carice Indije.

3. AMERIKA ZVANIČNO BACILA "KANDŽE" NA PANAMSKI KANAL

U pitanju je jedan od najbitnijih datuma u istoriji Sjedinjenih Američkih Država: Kongres je na današnji dan izglasao takozvani Spunerov zakon koji je dao ovlašćenja predsedniku Teodoru Ruzveltu da od Kolumbije kupi pravo za izgradnju Panamskog kanala.

Kada je naredne godine Kolumbija to odbila, Vašington je iscenirao oružanu pobunu u kolumbijskoj provinciji Panami, priznao je za nezavisnu državu i sklopio sa njom ugovor o izgradnji i eksploataciji kanala.

Pušten u saobraćaj 3. avgusta 1914. godine, obezbedio je Americi gospodarenje nad pola sveta.

4. POTPISAN VERSAJSKI SPORAZUM

Događaj koji je odredio sudbinu i izgled Evrope u narednih 20 godina, ali posledice se osećaju i danas u velikoj meri: Pariz je bio mesto na kome je 1919. potpisan mirovni ugovor između Antante i Nemačke, čime je napravljena nova karta Starog kontinenta posle Prvog svetskog rata.

Austrougarska je nestala sa lica zemlje, a Austrija i Ugarska svedene u svoje današnje okvire, sa velikim brojem Mađara u okolnim zemljama. Nemačka je priznala da je isključivi krivac za svetski rat, izgubila je veliki deo teritorije i sve kolonije, nije smela da uvozi ni izvozi oružje, da ima podmornice i morala je da ograniči vojsku na samo 104.000 vojnika i 15.000 mornara.

Nastale su Jugoslavija, Čehoslovačka, Poljska... Nastalo je Društvo naroda.

5. POČEO IRSKI GRAĐANSKI RAT

Produžetak Irskog rata za nezavisnost, građanski rat na Smaragdnom ostrvu 1922. godine vodio se između dve različite nacionalističke frakcije: Privremene vlade koja je podržala dogovor sa Londonom oko formiranja Slobodne države, koja bi bila nezavisna od Velika Britanije, ali u sklopu Britanske imperije, i Republikanaca, koji su ovo smatrali izdajom Irske Republike, koja je nastala u ratu za nezavisnost.

Rat su dobile snage Slobodne države, uz veliku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva.

Dve glavne irske političke partije danas, Republikanska stranka (Fianna Fáil) i Irsko pleme (Fine Gael) direktni su potomci suprotstavljenih strana iz ovog rata.

6. IZRAEL ANEKTIRAO ISTOČNI JERUSALIM

Tokom Šestodnevnog rata, u kome je izraelska vojska do nogu potukla udružene snage Egipta, Jordana i Sirije te okupirala Sinaj, Zapadnu obalu i Golansku visoravan, jevrejska država dokopala se i gospodarenja nad Istočnim Jerusalimom, dela koji je pretežno bio nastanjen Palestincima.

Tri nedelje kasnije, Tel Aviv je odlučio da anektira ovaj deo Svetog grada tako što ga je pripojio Zapadnom Jerusalimu koji je od 1948. bio deo Izraela.

Ovaj potez doveo je do međunarodnih kritika, ali nije sprečio Jevreje da takozvanim Jerusalimskim zakonom ovaj grad proglase kao nedeljivu celinu i prestonicu Države Izrael.

7. TAJSON HOLIFILDU ODGRIZAO UHO

Verovatno najpoznatiji boks meč u istoriji ovog plemenitog sporta! Održan u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu, predstavljao je dugo očekivani ringovski susret između Ivandera Holifilda i Majka Tajsona.

Nazvan "Zvuk i srdžba" (The Sound and the Fury), odigrao se na Vidovdan 1997. godine, a trebalo je da odluči prvaka sveta u superteškoj kategoriji.

Tokom drugog klinča, Tajson je Holifildu odgrizao uho. Sudija Lejn je potom saopštio Tajsonu i njegovom timu da je diskvalifikovan.

(M. B.)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ТРЕСИ ТОЛМИЋЕ

    28. jun 2013 | 01:31

    Како може да се Косовска битка пореди са тајсоном, бацањем канџи, анексијом, крунисање и некаква рођења ? Једино Версајски споразум донекле може да се пореди са битком на Космету, јер су то једине две ствари које су промениле историју, што би ви рекли "dan sudbonosan i za ceo svet". Тајсон и судбина -_-

  • Djuka

    28. jun 2013 | 05:12

    Zanima me dali ovaj milo gorac piše iz majke srbije ili iz srpske crbe gore!?!?

  • crnogorac

    28. jun 2013 | 01:56

    samo ste zaboravili da pomenete da 1921 vidovdanski ustav kraljevine srba,hrvata i slovenaca tada ste ukinuli Crnu Goru kao drzavu i okupirali je i malo napisite sledeci put koliko je srpska vojska pobila baba,zena i djece nije ni cudo sto vam se sad sve vraca sa kamatom oni koji su neupuceni neka istraze sta se sve zbilo u CG,mi vam guzicu cuvali i branili kroz istoriju a vi nama noz u ledja e nema vise Srbi,moji preci stalno ginuli za neke tudje interese nema pretka koji mi nije ucestvovao u ratu neki poginuli neki ranjeni dosli sa bojista al dosta je bilo jer kamo srece da smo vas pustili niz vodu kroz istoriju danas bi Crna Gora imala preko 4 miliona stanovnika da nijesmo ginuli za nista robe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA