SVETSKI PUTNIK: Posetio svaku zemlju na planeti!

 
  • 3

Graham Hjuz iz Liverpula u novembru je postao prva osoba koja je putovala u svaku od 201 zemlje sveta bez aviona. Međutim, njegov Ginisov rekord proglašen je nevažećim jer je granicu sa Rusijom prešao nelegalno

Samo jedno, finalno, putovanje ostalo je britanskom avanturisti da bi kompletirao svoj rekord "oko sveta bez letenja", nakon 1.426 dana putovanja kroz sve zemlje sveta.

Grejem Hjuz iz Liverpula u novembru je postao prva osoba koja je putovala u svaku od 201 zemlje sveta bez aviona.

Međutim, njegov Ginisov rekord proglašen je nevažećim, jer je rusku granicu prešao iz Estonije, nelegalno i bez vize.

On će ponoviti svoj put u Rusiju, ovog puta sa vizom u svom pasošu, da bi uspešno završio svoju trogodišnju misiju. Od 2009. godine on je posetio 193 zemlje priznate od strane Ujedinjenih nacija, kao i Vatikan, Palestinu, Tajvan, Zapadnu Saharu i Kosovo, iako nisu na ovom spisku.

Hjuz (33) je naveo da mu je otac poslužio kao inspiracija i dodao da bi sve ohrabrio da učine isto.

- Ovo nije iskustvo u kojem ćete biti sami kao što možete da pomislite. Primorani ste da pričate sa dosta ljudi, svaki dan. Ljude često novac sprečava da putuju. Oni misle da će put biti veoma skup, ali jeftinije je putovati nego studirati. Jeftinije je nego imati stan u Londonu - kaže ovaj Britanac.

Hjuz je za prve dve godine potrošio manje od 7.000 funti po godini, dok je za poslednju potrošio oko 3.000 funti. Britanac je svaki dan trošio oko 10 funti, a dosta je uštedeo spavanjem na kaučima širom sveta.

Uhapšen je dva puta u Kongu i Kape Verdeu. Policija Konga privela ga je na graničnom prelazu i zadržala šest dana u samici, bez ikakvog objašnjenja.

- Bio sam besan i uplašen.Vrištao sam na stražu. Nisam uradio ništa loše, moja papirologija je bila ispravna, ali oni su mislili da sam špijun - navodi Hjuz, i dodaje da mu je straža pretila da će ga upucati u glavu ako nastavi da se buni.

Ipak, bilo je više lepih trenutaka, pa tako kao jedan od najlepših navodi kupanje u jezeru prepunom meduza u jednom od arhipelaga Pacifika i posmatranje lansiranja jednog od poslednjih spejs-šatlova iz Kejp Kanaverala na Floridi.

- Što više putujete, svet vam je sve manji - rekao je Britanac, i zaključio da planira da se skrasi u Londonu.

(M. R. / Izvor: The Independent)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA