TAJNA SE OTKRIVA: Misteriozni paket je otvoren, istoričari otkrivaju poreklo sadržaja (VIDEO)

 
  • 13

Ovaj paket je čuvan u muzeju u Gudbransdalu u Norveškoj i datira iz 26. avgusta 1912. Sadrži poruku od Johana Nigarda da ne sme biti otvoren pre 2012. godine. Paket je otvoren oko 18 sati i sadržao je brojna pisma, novinske isečke i fotografije. Kako je najavljeno, direktori muzeja večeras će objaviti kome su pisma upućena i koliki je njihov značaj

Paket koji se već sto godina čuva u muzeju Gudbransdal u Norveškoj otvoren je večeras oko 18 sati. Paket je saržao nekoliko zastava, pisama iz SAD, crteža, dnevnika ali i novinskih isečaka. Dva direktora norveškog muzeja večeras će objaviti odakle ovi dokumenti potiču i u čemu je njihov značaj.

Dakle, šta je bilo u paketu? Još jedan paket.

U paketu koji je bio unutar paketa, nalazi se nekoliko pisama, isečci iz novena i dokumenta. Na nekim dokumentima stoji datum 1919.  godina, što je više nego čudno jer je paket navodno poslat 1912. godine.

Pre nego što je paket otvoren, mediji su spekulisali da je u pitanju istorijski dokument, skriveno blago, neobični testament ili tračevi o lokalnom stanovništvu.

Kako navodi norveški tabloid Verdens Gang, ovaj paket je čuvan u muzeju u Gudbransdalu i datira iz 26. avgusta 1912. Sadrži poruku od Johana Nigarda da ne sme biti otvoren pre 2012. godine.

Paket je težak oko tri kilograma, dugačak 40 centimetara i dubok 28.  "Preživeo" je dva svetska rata, a da bi se sačuvao od radoznalih očiju, premeštan je više puta. Naime, prema rečima kustosa iz muzeja u Norveškoj, paket je više puta gubljen ali su ga svaki put našli, i dalje neotvorenog.

Kejl Voldehim radi u muzeju Gudbrandsal, i ona je jedna od dve osobe koja će danas otvoriti misteriozni paket.

- Nemamo ideju šta bi moglo da bude u njemu. Ovo je tako uzbudljivo. U njemu mogu da budu istorijski dokumenti, a možda i dijamant sa Titanika "Srce okeana" koji se smatra izgubljenim od 1912. godine, kada je Titanik potonuo.

Postoji nekoliko ideja šta bi moglo da bude unutar paketa. Naime Nigard je bio deo lokalne političke scene kada je prišao gradonačelniku i dao mu paket uz poruku da će sadržaj koristiti budućim generacijama.

Na osnovu ovih tvrdnji, profesor istorije Gro Hageman smatra da se u paketu nalaze dokumenta koja sveoče o političkim skandalima 1912.godine.

- Verujem da se u paketu nalaze neki bitni istorijski dokumenti ili neke afere koje su bile skrivane od javnosti u to doba. Ali opet, dodatna je misterija - šta je to toliko bitno da je moralo da bude sakriveno sto godina - zapitao se profesor.

Pratite otkrivanje tajne čuvane sto godina uživo :

(I. D.)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA