U KOM SMERU JE MEKA: Muslimani kosmonauti rešili problem molitve u svemiru

 
  • 0

Zamislite da treba da se molite pet puta dnevno u bestežinskom stanju okrenuti ka Meki koja je udaljena hiljadama kilometara i stalno menja položaj u odnosu na vas. Kako za vreme Ramazana postiti od svitanja do sumraka, kada izlazak i zalazak Sunca vidite svakih 90 minuta?

Alah vidi sve - čak i u svemiru. To predstavlja veliki problem za pobožnog muslimanskog astronauta koji treba da leti do Međunarodne svemirske stanice ruskom raketom.

Zamislite da treba da se molite pet puta dnevno u bestežinskom stanju okrenuti ka Meki koja je udaljena hiljade kilometara i stalno menja položaj u odnosu na vas. Kako se okupati u ritualnom obredu bez vode? I kako za vreme Ramazana postiti od svitanja do sumraka, kada izlazak i zalazak Sunca vidite svakih 90 minuta?

- Ja sam musliman - rekao je šeik Šukor na pres konferenciji u Moskvi, "ali moj prioritet je sprovođenje eksperimenata".

Mladi hirurg nije prvi musliman koji putuje u svemir. 1985. godine Sultan bin Salman bin Abdulaziz al-Saud, princ Saudijske Arabije, leteo je u šatlu "Diskaveri".

Iransko-američki preduzetnik platio je Rusima 20 miliona dolara da poseti svemirsku stanicu kao svemirski turista. Međutim, sve do skoro nisu postojale nikakve smernice za praktikovanje muslimanske religije u svemiru.

Održana je konferencija na koju je bilo pozvano 150 učenih ljudi, naučnika i astronauta, i izdata je brošura smernica za verne muslimanske astronaute.

Molitve se na Zemlji održavaju pet puta dnevno - pre svitanja, u podne, kasno po podne, nakon zalaska Sunca i noću. S obzirom na to da svemirski brod 16 puta dnevno obiđe Zemlju, to bi značilo 80 molitvi.

Smernice su mnogo razumnije i umerenije: dnevne molitve u svemiru nisu vezane za izlazak i zalazak Sunca već za 24-časovni ciklus. Pet meditacija tokom 24 časa je dovoljno.

Sledeći problem koji se nameće - gde je Meka?

Muslimani se okreću ka Meki kada se mole. Astronautima je predloženo da budu okrenuti ka njoj koliko god je to moguće, ili jednostavno ka Zemlji. Ukoliko to nije moguće, mogu biti okrenuti u bilo kom pravcu.

Položaj tela je takođe problem, jer tokom molitve postoji niz položaja koji se zauzimaju - stajanje, povijanje, klečanje i ležanje. Sve to je jako teško izvesti kada ne postoji gravitacija. Astronautima se predlaže da pre svega stoje. Ukoliko to ne mogu, da sede. Ukoliko ne mogu ni da sede, da leže. Ukoliko ne mogu izvesti ništa od navedenog, predloženo je da simbolično označavaju položaje ili da ih samo zamisle.

Pre molitve, muslimani izvode ritualno kupanje - peru lice, ruke, stopala i kosu. Međutim, voda u svemirskim stanicama je toliko dragocena da se čak i znoj i urin recikliraju. Tako da je astronautima dozvoljeno "suvo pranje", kao što to čine i muslimani u pustinjskim područjima, koji koriste pesak i zemlju da operu ruke.

(M. B)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA