LUDA PLANETA: Obučeni u đavole preskaču bebe da ih očiste od greha (VIDEO)

 
  • 0

Španija - baš i kao i naš rodni Balkan - vrvi od bizarnih običaja koji se razlikuju od sela do sela, i baš kao i Balkan u velikoj je meri zadržala onu primordijalnu, pagansku stranu

Iberijsko poluostrvo u mnogome podseća na Balkan: i oni i mi imamo reku Ibar, odnosno Iber, vatru u krvi, neku neobičnu primordijalnost i divlje svetkovine sa mirisima, ukusima i zvukovima dionizijskih misterija koje nikada nisu nestale sa ovih polupaganskih prostora.

Špansko kraljevstvo svakako je prepuno dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju. Jedan od njih - koji možda nije najbizarniji, ali se svakako "kolje" za tu, rekli bismo, laskavu titulu - tiče se svetkovine El Kolaćo koja se svake godine održava u selu Kastrilo de Mursija, nedaleko od Burgosa.

Ova tradicija je zvanično počela 1620. godine (sumnjamo u zvanično datiranje) u sklopu proslave rimokatoličkog praznika Korpus Kristi, koji se inače široko slavi daljem Španije na razne načine, zavisno od toga gde i sa čije strane.

Bizarni ritual izvode odrasli muškaraci, pripadnici Bratstva presvetog hrama Minerve, koji obučeni u đavole preskaču bebe poslagane na dušeke koji leže na zemlji, nakon čega u ostatku dana jure ljude po seoskim ulicama.

Okarakterisan kao jedan od najopasnijih tradicija na svetu, ovaj obred ima za cilj da osigura ovim bebama bezbedan životni put i da ih očisti od prvobitnog greha.

Pogledajte video-snimak:

(M. B. / Foto: Spain Holiday)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA