HOLIVUDSKA MISTERIJA: Kako je Oskar dobio ime – i po kome!

 
  • 0

Premda je izgled Oskara opštepoznat, a ovo inače prilično rašireno ime se po automatizmu povezuje sa nagradom američke Akademije filmske umetnosti i nauke, malo je poznato kako je ona dobila svoj nadimak

Crveni tepih Holivuda, koji poslednje nedelje februara bude izgažen cipelama filmskih zvezda, nađe se jednom godišnje u fokusu celokupne svetske javnosti. Dodela "Akademijinih nagrada" poznatija kaododela Oskarazahvaljujući globalnoj dominaciji američkih producentnih kuća baziranih u Kaliforniji, tako je najbitniji filmski događaj u svetu, iako ima znatno kvalitetnijih, poput festivala u Nici ili u Berlinu.

Statua koja se tom prilikom deli pobednicima različitih kategorija predstavlja želju i žudnju gotovo svih ljudi koji se bave filmskom umetnošću u svetu, ali samo retki imaju priliku da izađu na binu, da prime Oskara i da se zahvale ljudima koji su im omogućili da budu najbolji u svom poslu.

Premda je izgled Oskara opštepoznat, a njegovo ime se po nekom automatizmu povezuje sa ovom nagradom, malo je poznato kako je ona dobila svoj nadimak.

Najpopularnija teorija o poreklu Oskara kaže da ga je osmislila Margaret Herik, ondašnja bibliotekarka i buduća direktorka američke Akademije filmske umetnosti i nauke koji nagradu i dodeljuje.

Navodno, ona je statui ovaj nadimak dala 1931. godine. Videvši je po prvi put, primetila je da snažno podseća na njenog ujka Oskara, tačnije Oskara Pirsa, teksaškog farmera, po svom dostojanstvenom, strogom i zapovedničkom stavu.

Druga popularna teorija kaže da je Beti Dejvis dala nadimak ovoj statui po svom prvom suprugu, Harmonu Oskaru Nelsonu.

Možda najmanje verovatna teorija, ali nama najlepša, kaže da je Elenor Lileberg, Norvežanka koja je u Americi radila kao izvršni sekretar holivudskog magnata Luisa Mejera, kada je prvi put videla ovu statuu uskliknula: "Liči na kralja Oskara Drugog!", misleći na švedsko-norveškog kralja (dok su ove dve zemlje bile u uniji).

Možda nikada nećemo saznati istinu, ali jasno je da se ime brzo "primilo", jer ga je već 1932. godine Volt Dizni upotrebio na dodeli, ali i kolumnista Sidni Skolski, praveći referencu na pobedu Ketrin Hepburn.

Godine 1939. Akademija je ime Oskar i zvanično priznala.

(Telegraf.rs)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA