I pre referenduma Erdogan je živeo kao sultan: Raskošna rezidencija koštala je 600 miliona evra, a 30 puta je veća od Bele kuće (FOTO)

 
 ≫ 
  • 6

Trideset puta je veća od Bele kuće i veruje se da je najveća palata sagrađena bilo gde u svetu u poslednjih više od 100 godina

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Čak i pre rezultata referenduma koji su promenili političku scenu Turske, predsednik Redžep Tajip Erdogan uživao je životnom stilu jednog diktatora. Toj tvrdnji najviše doprinosi činjenica da Erdogan ima raskošnu rezidenciju na periferiji Ankare, koja je sagrađena na uštrb poreskih obveznika, prenosi Dejli Mejl.

KO JE ERDOGANOVA ŽENA: Tvrdi da živi kao prava muslimanka, a troši bogatstvo na skupocenu garderobu (FOTO)

Smeštana je na vrhu brda i ima neverovatan pogled na grad. Završena je pre tri godine, nosi naziv Ak Saraj ili Bela palata i ima neverovatnih 1.100 soba, od kojih je 250 namenjeno Erdoganu i njegovoj porodici.

Izgrađena je u omiljenom stilu svakog despota, sa mermernim podovima, zlatnom armaturom i crvenim tepisima. Trideset puta je veća od Bele kuće i veruje se da je najveća palata sagrađena bilo gde u svetu u poslednjih više od 100 godina.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Oko 8,2 miliona evra otišlo je na tepihe, a 5,9 miliona evra na 400 pari vrata. Ima veliki broj kupatila, bazena i banja kao iz turkog doba, pa mu grejanje košta i do 590.000 evra svake zime. Vrednost ovog zdanja procenjuje se na 590 miliona evra.

I sve se to dešava u zemlji gde prema istraživanju Univerziteta u Istanbulu dvoje od troje dece živi u apsolutnom siromaštvu, a više od dva miliona ljudi živi sa manje od 4 evra dnevno, prenosi Dejli Mejl.

Palata ima predivne bašte i celu noć je osvetljena reflektorima tako da većina od 4,5 miliona stanovnika Ankare može da je vidi. Takođe ona šalje i jasnu poruku da predsednik Erdogan priželjkuju apsolutnu  i neospornu vlast.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kada je Vrhovni sud 2015. godine odlučio da je ovu zdanje nelegalno, jer je sagrađeno usred zelene površene, zaštićene lokacije i da je prekršeno više zakona, Erdogan je ipak odlučio da nastavi sa projektom.

Sada nakon refenduma ima daleko veća ovlašćenja i može da bira i otpušta članove kabineta i vojne komandante. Takođe može i da se otarasi bilo kog sudije koji ga bude uznemiravao.

Kritičari kažu da bi ova građenina svojim luksuzom postidela i iračkog diktatora Sadama Huseina koji je poznat po svojoj ljubavi prema zlatu i draguljima.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Drugi su degradirali izgled ove građevine tvrdnjom da više liči na nešto sa kineske železničke stanice nego na nešto što je pripadalo Otomanskom carstvu, prenosi Dejli Mejl.

Kada je Erdogan krenuo sa gradnjom rekao je da će koristiti prirodne materijale iz Turske. Međutim, njegovi protivnici tvrde da je krov uvezen iz Nemačke, a mermer u sobama je iz Indije.

Ostali materijali su uvezeni iz Velike Britanije, Francuske i Italije. Čak je drveće došlo iz Holandije i Italije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Erdogan palatu vidi kao nagradu što zemlju vodi ka prosperitetu, dok drugi u njoj vidi njegovu rastuću autoritarnost.

Tokom neuspelog pokušaja puča avioni F-16 bombardovali su palatu, ali šteta nije poznata. Ova građevina je osim predsedničke rezidencije takođe i komandni i kontrolni centar. Kao i u Beloj kući ima sobu za hitne situacije, bunker koji je u stanju da izdrži biološki, hemijski i nuklearni napad.

Predsednički kompleks u Ankari koji je sagradio Erdogan. Foto: Wikipedia/Ex13 Predsednički kompleks u Ankari koji je sagradio Erdogan. Foto: Wikipedia/Ex13

Više fotografija pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/A.T.)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    18. april 2017 | 21:19

    Vec vidim kako narod razvlaci Erdoganovo bogatstvo poput onog Sadamovog,Čauseskuovog...a posle koju godinu ce svi da kukaju kako je super bilo dok je on bio ziv...i bla...bla...vec puno puta vidjeno!?!?

  • Перагеније

    18. april 2017 | 21:05

    " rezultata referenduma koji su promenili političku scenu" - ШТО би рекао Бора Тодоровић у филму "професионалац": ШТА СЕ ПРОМЕНИЛО?

  • Jelena

    18. april 2017 | 19:17

    Spreman za dominaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA