Srbija je kolevka rimskih imperatora: Najviše ih je rođeno na prostorima naše zemlje

 
 ≫ 
  • 0

Jedan od njih i ujedno najznačajniji, zapamćen je kao imperator koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom verom

Na prostoru današnje Republike Srbije rođeno je čak 17 rimskih imperatora, što je petina, odnosno - najveći broj rimskih careva rođenih u nekoj pokrajini van Italije.

OD TAOCA U SAMICI DO USPEŠNOG IMPERATORA: Ovo je priča o Konstantinu Velikom, koju NISTE ZNALI! (FOTO)

Iako se rimsko carstvo na vrhuncu moći prostiralo na tri kontinenta, i čitav Balkan bio pod kontrolom "Večnog grada", ipak je iznenađujuće veliki broj rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije.

Jedan od njih i ujedno najznačajniji, zapamćen je kao imperator koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom verom. U pitanju je Konstantin Veliki, rođen u Nišu.

Pored njega, carevi rođeni na teritoriji Srbije su Hlor, Licinije, Vetranion, Trojan Decije, Aurelijan, Probus, Maksimilijan Herkulije, Konstancije II, Gracijan, Jovijan, Hostilijan, Maksimin Daja, Konstancije III, Klaudije II Gotski, Flavije Sever i Justinijan.

Na teritoriji Srbije danas imamo carski grad (Sirmium), pokrajinske prestonice (Sirmium i Viminacium), carske rezidencije i vile (Feliks Romulijana, Šarkamen, Medijana i Justiniana Prima), kao i granice ojačane mnogim gradovima, legionarskim i pomoćnim utvrđenjima (Singidunum, Diana, Pontes, Naisus).

Ovi lokaliteti predstavljaju ogromno antičko nasleđe.

Tokom 3. i 4. veka Srbija je bila rimska granica uz Dunav, stoga je dosta rimskih imperatora boravilo ovde. Sirmium (današnja Sremska Mitrovica) koji se nalazio na glavnom rimskom putu koji je povezivao Istočno i Zapadno carstvo je bilo prestonica iz koje je vladalo više careva.

(Telegraf.rs)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA