Nakon 1.400 godina OTKRIVENA PRAVA LOKACIJA KAMELOTA, legendarnog zamka Kralja Artura! (FOTO)

 
  • 0

Eksperti tvrde da su rešili misteriju staru 1.400 godina

Jedan profesor u penziji tvrdi da je konačno pronašao lokaciju legendarnog Kamelota, zamka Kralja Artura, na periferiji Hadersfilda.

POGODITE GDE JE OVAJ BAJKOVITI ZAMAK: Ma nema šanse! To je poslednja zemlja koja vam pada na pamet! (FOTO)

Prava lokacija ovog zamka bila je predmet istražianja stotinama godina, i o tome se dosta spekulisalo. Čak je i postojanje samog kralja često osporavano. Sada je profesor Peter Fild, ekspert za literaturu o mitskom kralju Arturu, skoro siguran da je pronašao dugo traženu lokaciju, te da se Kamelot nalazio na mestu malog rimskog utvrđenja na Sleku, zapadno od Hadersfilda u zapadnom Jorkširu, piše Independent.

Profesor Fild, koji je nekada predavao na Bangor univerzitetu, rekao je da je lokaciju pronašao slučajno.

- Bilo je poprilično slučajno. Gledao sam neke mape i odjednom su se sve kockice složile. Čvrsto verujem da smo našli pravu lokaciju - rekao je.

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

Rimljani su utvrđenje na Sleku zvali "Kamulodunum", što znači "tvrđava boga Kamula" što može biti izvor i odakle potiče reč Kamelot.

Profesor Fild je objasnio da bi Slek mogao da bude idealno mesto odakle može da se komanduje keltskim britanskim trupama koje se bore sa invazijom anglo-saksonaca sa severa i zapada u vremenima kralja Artura. Lokacija utvrđenja je između Čestera i Jorka, keltskih strateških uporišta, što takođe dokazuje da je ovo mesto idealna lokacija za odbranu istočne obale, kaže profesor.

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

- Ako je kralj Artur zaista postojao, živeo je oko 500 godine nove ere, iako prvo pominjanje njega i Kamelota datira iz francuske poeme iz Šampanja iz 1.180. godine. U međuvremenu nije bilo pomena o Kamelotu, što se može objasniti time što su to bile "mračne godine" Evrope, prepune ratova i bolesti - objasnio je Fild. Na svojoj pretpostavki ovaj penzionisani profesor radi već 18 meseci.

U prošlosti su razne lokacije označavane kao mesto gde je nekada bio Kamelot. Od Tintagela u Kornwolu, Kadbari zamka u Somersetu, Karmartena u Kardiganu, a početkom godine su naučnici čak otkrili veliki zid koji po njima datira iz vremena kada je u Tintagelu navodno rođen kralj Artur.

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

(Telegraf.rs)

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA