OVAJ TINEJDŽER JE VIŠI OD BOBIJA MARJANOVIĆA: Raste svake godine sve više i njegov život uopšte nije lak (FOTO) (VIDEO)

 
  • 6

Dignostikovan mu je Sotos sindrom, poznatiji kako cerebralni gigantizam, kada je imao samo pet godina. Lekari su njegovoj majci rekli da neće preživeti svoje tinejdžerske godine

Ovaj tinejdžer ima redak genetski poremećaj i njegova majka kaže da nije sigurna kada će da prestane da raste. On je oborio rekord sa svojom visinom od 2,34 m i još uvek raste. Brok Braun, koji je zvanično bio najviši tinejdžer na svetu pre nego što je postao prestar za kategoriju 18 godina i ispod, raste oko 15,24 cm godišnje. Ako ovako nastavi, ovaj momak (19) iz Mičigena, mogao bi da nadmaši trenutno najvišeg čoveka na svetu, Sultana Kosena, koji je visok 2,49 m.

DŽINOVI SNIMLJENI KOD EGIPATSKIH PIRAMIDA: Nikada niko nije video ovoliko visoke ljude (VIDEO)

- Brok je bio visok oko 1,57 m kada je krenuo u vrtić. Kada je pošao u osnovnu školu imao je oko 1,83 m, a već u srednjoj školi oko 2,13 m. Rastao je oko 15,24cm godišnje. To je zbog genetskog poremećaja i ništa ne možemo da preduzmemo kako bi on prestao da raste. Verovatno nikada neće ni prestati - rekla je njegova mama Darsi.

On ima Sotos sindrom, poznatiji kako cerebralni gigantizam, a lekari su to otkrili kada je imao samo pet godina. Lekari su njegovoj majci rekli da neće preživeti svoje tinejdžerske godine. Ovaj poremećaj pogađa oko 15.000 ljudi, ali doktori su sada ubeđeni da će Brok imati normalan život, uprkost svojim zdravstvenim problemima.

Brok takođe ima poteškoće u učenju, šum na srcu, kao i krivu kičmu. Rođen je sa jednim bubregom, pa ne može da uzima lekove protiv bolova, iako konstantno ima bolove u leđima.

- Ponekad se osećam kako da mi je  ogroman teniski reket prošao kroz kičmu. Činim sve što je u mojoj moći kako bi bolovi prestali, ali osećam kao da mi se na bolnom mestu zabadaju igle i to je veoma teško podneti. Bilo bi lepo kada bi doktori nešto mogli da preduzmu kako bi mi olakšali bolove - rekao je Brok.

Brok i njegova mama Darsi su skoro prešli oko 1.609 km od Mičigena do Arkanzasa, kako bi posetili Dečiji centar posavetovali se sa dr Bredlijem Šaeferom, ekspertom za Sotos sindrom. Iako nije mogao ništa da uradi po pitanju bola koji ovaj mladić oseća, ipak je imao dobre vesti za porodicu.

Foto: Profimedia, Barcroft Media Foto: Profimedia, Barcroft Media

- Brok je najviši čovek koga sam ikada video. Nažalost on će do kraja života morati da se bori sa bolom, ali verujem da će imati normalan životni vek - rekao je doktor.

- To je najbolja vest koju sam mogao da čujem. Drago m je što ću živeti još dugo - rekao je Brok.

Ali Brok smatra da njegov "dugi" život ipak neće biti lak.

- On ima ADHD i ekplozivan poremećaj. Kada je ljut, on je ljut. Za dve sekunde bi mogao da napravi rupu u zidu - što bi moglo da bude opasno da nije pod lekovima. On je ustvari velika dobrica i njegovo srce je veliko kao i on sam - rekla je mama Darsi.

Njegovi zdravstveni problemi ne pogađaju samo njega.

- Dešavalo se da kada je imao pet godina i kada se povredi, da dotrči do mene kako bih ga podigla. Nosila bih ga naokolo kada je bio veliki koliko i ja sama, što mi je stvaralo probleme sa leđima - rekla je ona.

Finansijski izdaci su takođe bili ogromni. Odeća i cepele su se posebno izrađivale za njega, kako i čarape, a cena po paru bila je oko 18 dolara. Takođe su mu napravili i poseban krevet kao i stolicu koja je koštala oko 1.000 dolara.

Foto: Profimedia, Barcroft Media Foto: Profimedia, Barcroft Media

- Čitava zajednica se organizovala da nam pomogne. Skupili su oko 10.000 dolara, što smo iskoristili da kupimo odeću, čarape i obuću. Međutim, on bi to brzo prerastao i već naredne godine smo morali da kupimo nove stvari - rekla je njegova mama.

Bez obzira na sve loše stvari, Brok i njegova mama se raduju zajedničkoj budućnosti.

- Želim da radim za prodavnicu sportske opreme kao kasir ili nešto slično. Želim da imam sopstveni posao - rekao je Brok.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Mirror.co.uk)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Anonymous

    23. septembar 2016 | 00:23

    Au....

  • Јасмина

    23. septembar 2016 | 07:45

    Дивим му се.Такође и његовој породици..Уопште им није лако,али из њих избија ентузијазам и позитивна енергија.Желим му срећу и испуњење свих животних жеља...

  • DejanD

    23. septembar 2016 | 08:57

    "Kada je pošao u osnovnu školu imao je oko 1,83 m, a već u srednjoj školi oko 2,13 m. Rastao je oko 15,24cm godišnje." Hmm, znaci zavrsio je osnovnu školu za 2 godine, jer je tu porastao 30 cm. Izgleda da je i genijalan... :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA