Porodica Jelčić gaji ovo zdravo voće i za njih je ono pravo zlato: Prave od njega sve i svašta, donosi im ogromne pare
U naselju Krvavac nedaleko od Metkovića udomaćila se ova egzotična biljka kao da je tu prisutna već stotinama godina. Raste na plantaži porodice Jelčić i donosi dobar rod. Nije zahtevna za uzgoj, a ima tržište, dakle, i sigurnu prodaju. Crne bobice, najsličnije ribizli ili borovnici, za kojima vlada pomama u čitavom svetu zbog njihovih lekovitih svojstava, pažljivo se beru i pripremaju za preradu. Tu je na delu prisutna prava ekološka proizvodnja.
Sibirska aronija se inače često naziva i super voćem ili vitaminskom bombom zbog svojih nutritivnih vrednosti i antioksidansa te uspeha u lečenju karcinoma, dijabetesa, kao i kardiovaskularnih bolesti.
Hektar aronije upravo je ovih dana dospeo za berbu. Neugledni grmići puni crnih bobica nikli su u okruženju stabala mandarina, koje takođe treba obrati. Na plantaži je 1.700 grmova aronije, na kojima će se ove jeseni ubrati oko sedam tona kvalitetnih plodova. Što se ne preradi u sok ili pekmez, koristi se za čaj.
Aronija se sporo bere jer je plod sitan i to je jedina mana ovog uzgoja. Spretan berač za osam sati rada može ubrati oko 80 kilograma aronije, znači osam kilograma po satu.
Ovo voće i povrće NIKADA ne treba da ljuštite! Saznajte zašto
- Sve se ovde radi porodično - kaže vlasnik plantaže Luka Jelčić.
Kad je Luka sa svojom porodicom, ocem i braćom pre tri godine krenuo u sadnju aronije mnogi su se čudili. Malo je ljudi verovalo da u Neretvi može da raste bilo šta osim dinja i mandarina. A aronija raste na svim vrstima tla, ne smeta joj podzemna voda, pa je idealna biljka za neretvansku dolinu.
Zanimljivo je da su Jelčići nasad mandarina doslovno zamenili nasadom aronije. Početni ulog nije velik. Za pripremu zemlje, kupovinu sadnica i sadnju utrošili su oko 5.400 evra. A kako se plantaža razvijala, ove jeseni su nabavili nabavili modernu liniju za proizvodnju soka koja može služiti za ceđenje i drugog voća.
Prošle godine su Jelčići proizveli i prodali 3.300 litara soka od aronije. Sve se prodalo na kućnom pragu jer su ljudi prepoznali kvalitet domaće ekološke proizvodnje. Ove jeseni namjeravaju iscediti oko 5 hiljada litara kvalitetnog soka koji će se izvoziti i u Slovačku.
Plod aronije nije baš ukusan, ali je prava vitaminska bomba. Bobice su dosta oporog, nejestivog ukusa. Ali sok i pekmez su nešto sasvim drugo, pa se aronija stoga uglavnom prerađuje, a osim klasičnih proizvoda, Jelčići ove jeseni planiraju i proizvodnju praha i kapsula od aronije. Reč je o dodatku ishrani za sportiste.
U OVOM POSLU SU VELIKE PARE: Uzgajanjem ove voćke možete da zaradite do 13.000 evra
Što se proizvede to se i proda, a da se proizvede i duplo više moglo bi se bez ikakve muke prodati. Trgovački centri doslovno vape za domaćom ekološki proizvedenom aronijom i prerađevinama od aronije, posebno pekmezom i sokom.
Neposredno nakon branja, aronija se skladišti u posebno izrađenom kalupu gde se odvaja sok od komine. Tako je sok koji se dobija od aronije najboljeg kvaliteta, bez dodataka šećera i konzervansa. Zatim se sok puni u staklene boce, a vrlo važan korak u tom postupku je brzo hlađenje soka što je ujedno i završni čin proizvodnje.
Kao retko koja biljka, aronija nema prirodnih neprijatelja, pa se ova biljka uopće ne prska. Tako zapravo postaje voće budućnosti i u dolini Neretve, jer bez obzira koliko se intenzivno sadila, njena cena će biti uvek veća u odnosu na drugo voće, posebno mandarine, pre svega zbog njene ljekovitosti i nutritivne vrednosti.
(Telegraf.rs/Moja Hercegovina)
Video: Srušio se plafon i povredio pacijente: Bizarna nezgoda u bolnici
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
milan
stvarno vec je dosta,hvaljenja neceg stranog a da u zaborav pada domace i mnogo vrednije,evo primera,dren,glog,dud pa cak i trnjina,oni koji se razumiju u ishranu i hrannjive vrednosti plodova potvrdice
Podelite komentar
Aranđel
Ovo na slici su trešnje, a ne aronija.
Podelite komentar