BLIZNAKINJE IZ PAKLA: Godinama pričale na jeziku koje samo one razumeju, pa smislile jeziv plan u ludnici (FOTO) (VIDEO)

 
  • 2

Iskazivanje ozbiljne namere da jedna drugu ubiju, bio je samo deo njihovog kriminalnog pira, koji se nastavio u tinejdžerskom periodu

Džun i Dženifer Gibons iz Velsa, ostale su zapamćene u istoriji kao "Tihe bliznakinje", budući da su dugo izbegavale da govore sa bilo kim, osim međusobno, a potom razvile i interni govor, koji su samo one razumele.

POHOTNE BLIZNAKINJE: Ana i Lusi dele sve, pa i dečka! Spavaju zajedno u istom krevetu, a njemu uopšte nije lako! (VIDEO)

Sestre Gibons rođene su 11. aprila 1963. na Barbadosu, ali su odrasle u Ujedinjenom Kraljevstvu, Džun deset minuta pre Dženifer.

Dve devojčice ne samo da su se sporazumevale jezikom koji niko nije razumeo, (a što je poznato kao poseban fenomen, kriptofazija) i oponašale, kao u ogledalu, pokrete i hod ove druge, već su izgradile i čudan odnos ljubavi i mržnje, koje su se stalno smenjivale.

Kako su rasle potpuno upućene jedna na drugu, svojom voljom odsečene od sveta, bile su nerazdvojne i najbolje drugarice.

Istovremeno, između njih se primećivalo i snažno rivalstvo, koje je više puta kulminiralo u vidu pokušaja ubistva: Dženifer je jednom zadavila Džun električnim kablom, dok je Džun u nekoj narednoj prilici bacila Dženifer s mosta, i zamalo uspela da je udavi.

Pokušaji da ih razdvoje nisu se mnogo bolje završavali. Kada su ih roditelji, prema savetu psihoterapeuta, poslali u različite škole, devojčice su postale katatonične, kakve su bile sve dok ih ponovo nisu spojili.

Iskazivanje ozbiljne namere da jedna drugu ubiju, bio je samo deo njihovog kriminalnog pira, koji se nastavio u tinejdžerskom periodu. On je uključivao krađe, vandalizam, konzumiranje alkohola i droge, upražnjavanje seksa - i to sa istim dečacima - i više piromanskih incidenata.

Nakon poslednjeg od njih, kada su zapalile lokalnu radnju, bliznakinje su poslate u ludnicu "Broudmur", jednu od tri najveće psihijatrijske bolnice u Engleskoj, sa visokim stepenom obezbeđenja, namenjenu pacijentima osuđenim za teške zločine ili one koje su proglašeni za neuračunljive, u kojoj su ostale narednih 14 godina.

Iako i dalje nisu želele da razgovaraju sa bilo kim, osim međusobno, napisale su brojne knjige u žanru fantastike, koje su im služile za dodatno bežanje iz realnosti. Njihov rad zainteresovao je novinarku Merdžori Volas, koja im se približila posredstvom pisanja i, začudo, uspela da pridobije prvo njihovo poverenje, a potom i prijateljstvo.

Foto: Wikimedia/Andrew Smith Foto: Wikimedia/Andrew Smith

Zahvaljujući toj bliskosti, sestre su se Volasovoj poverile  da samo jedna od njih može izaći iz bolnice živa. Dženifer je, potom, mirno objasnila svojoj novoj prijateljici da se, nakon podrobne diskusije o tome, sa svojom bliznakinjom Džun dogovorila da ona treba da umre.

Ovom morbidnom sporazumu prethodio je dogovor sestara da, kada jedna od njih jednog dana bude umrla, ova druga mora da počne da govori i sa ostalim ljudima, i živi normalan život. Tokom boravka u bolnici, bliznakinje su, vremenom, počele da veruju da je za normalan život jedne od njih nužno da ova druga umre, pa je Dženifer pristala da se žrtvuje.

Na ovakav ustupak odlučila se, najverovatnije, umorna od tardivne diskinezije, bolesti koju odlikuju nevoljni pokreti mišića lica i ekstremiteta, a koja se najčešće javlja nakon dugotrajne upotrebe antipsihotika. 

U martu 1993. godine odlučeno je da sestre budu prebačene na kliniku otvorenijeg tipa; kada su lekari došli po Dženifer, devojka nije davala znake života: prebačena je u bolnicu, u kojoj je ubrzo umrla od miokarditisa.

Uprkos tome što u njenom organizmu nisu nađeni tragovi otrova ili droge, Dženiferina smrt je ostala misterija.

Tokom posete, nekoliko dana kasnije, Mardžori je primetila da se Džun čudno ponaša: kada ju je pitala o čemu se radi, ova joj je odgovorila da je napokon slobodno, jer je Dženifer "konačno odlučila da odustane od svog života zbog nje".

Posle smrti svoje sestre, dala je čak i intervjue nekolicini časopisa, među kojima i "Gardijanu".

Potpuno oporavljena, otpuštena je iz psihijatrijske bolnice, posle čega se preselila blizu svojih roditelja u Zapadnom Velsu, gde je - barem do 2008. godine, kada su novinari poslednji put izveštavali o njoj - živela spokojno, rešena da prošlost ostavi iza sebe.

Dženifer je sahranjena ispod spomenika na kom je njena sestra ugravirala pesmu.

"Jednom smo bile nas dve, činile smo jedno; više nas nisu dve, živeće samo jedna; počivaj u miru".

(Telegraf.rs)

 

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA