OVO ŠTO VIDITE NIJE NI REKA NI JEZERO: To je karta sveta koju je napravio samo JEDAN ČOVEK (FOTO)

 
  • 2

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluostrvo u obliku karte sveta

Soren Poulsen napravio je kartu sveta (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup od zemlje, kamenja i trave, a za ovaj impresivni poduhvat bilo mu je potrebno 25 godina.

Odlučio je da roni u ovom jezeru usred džungle, a ono što je našao tamo ga je uplašilo do srži (VIDEO)

Arhipelag u Dubaiju koji podseća na površinu Zemlje je veoma poznat, ali malo ko je čuo za sličnu stvar na obalama jezera Klejtrup u Danskoj. Daleko je manja od one u Dubaiju, ali je fascinantna činjenica da ju je napravio samo jedan čovek.

Ova karta zauzima 4000 kvadratnih metara, a posetioci mogu da "obiđu ceo svet peške" za nekoliko minuta, zatim da popiju kafu i pojedu kolač u susednom kafiću. Dimenzije Poulsenove karte sveta iznose 45x90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara. 

Printskin: Youtube/Søren Vejle-Cassøe Printskin: Youtube/Søren Vejle-Cassøe

Poulsen je rođen 1888. godine na posedu koji se danas nalazi na karti i preselio se u SAD kada je bio mladić. Nakon 20 godina u inostranstvu vratio se na porodično imanje u Danskoj. Godine 1944. započeo je projekat na kome je radio do svoje smrti. Umro je u 81. godini života, 1969. godine.

karta svKarta svijeta na jezeru Klejtrup

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluostrvo u obliku karte sveta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti – neka od kamenja je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Karta svijeta na jezeru KlejtrupKarta svijeta na jezeru Klejtrup

(Telegraf.rs).

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA