OVE MINI ZEMLJE ZARAĐUJU MILIJARDE: Ima li tamo mesta za nas?

 
  • 4

Da li biste voleli da živite u nekoj od ovih zemalja?

Tri najbogatije zemlje su zapravo geografski najmanje države na svetu - Katar, Luksemburg i Singapur. Na osnovu podataka MMF-a o BDP po stanovniku, "Global finance magazine" je napravio listu, koja otkriva koje su zemlje najsiromašnije, a koje najbogatije.

OVO SU NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA: Da li će Srbija ikada biti u njihovom društvu?

U analizi su se rukovodili i paritetom kupovne moći (PKP), koji uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, da bi uporedili životni standard u različitim zemljama.

Prema ovom kriterijumu, Katar na istočnoj obali Arabijskog poluotoka, bio je najbogatija zemlja na svetu u periodu od 2009. godine do 2013. godine, dok je Demokratka Republika Kongo bila najsiromašnija.

Luksemburg, s prosečnim BDP po stanovniku od 79.593.91 dolara, zauzeo je drugo mesto.

Ovako visok broj je delom posledica velikog broja ljudi koji rade u ovoj maloj zemlji, a žive u susednoj Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji. Oni povećavaju ukupan iznos na kome se zasniva kalkulacija BDP po stanovniku, ali budući da ne žive u zemlji, nisu uzeti u obzir pri izračunavanju proseka.

Ovo su prvih 20 najbogatijih država na svetu. Inače, Srbija se nalazi na 86. mestu na ovoj listi.

Foto: gfmag.com Foto: gfmag.com

Da li biste voleli da živite tamo i da li u ovim zemljama uopšte ima mesta za nas?

(Telegraf.rs/ Izvor: businessinsider.com)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Provincijalac

    14. jul 2015 | 14:27

    E zato je Luksemburg duzan 2500 milijardi dolara, verovali ili ne (dve i po hiljade!). Postoje zvanicni podaci o tome. I Srbija bi bila najrazvijenija zemlja sveta da joj daju toliki novac a ne traze nazad i postavljaju rigorozne uslove, kao sto je slucaj sa Grckom! Luksemburg je ubedljivo najzaduzenija drzava na svetu, a super zive i niko im ne trazi pare! A zasto je to tako...mislite o tome.

  • Velle

    14. jul 2015 | 18:07

    Provincijalac , dozvolite da vam objasnim: razlog prezaduzenosti Luksemburga nije isti kao onaj u USA ili Grckoj na primer. Naime, Lux je zemlja cija se ekonomija 90% zasniva na bankarskom sektoru, sa vrlo primamljivim kamatnim stopama kako za deponente tako i za duznike, sve to zacinjeno zakonom koji datira jos od pocetka proslog veka da su imena i prezimena bankarskih klijenata TOP SECRET. Sto ovu drzavicu cini bankarskim i poreskim rajem. Pa zasto je onda prezaduzena, pitaces se? Dakle ako ja iz srbije tj.inostranstva sada privucen onim sto Lux nudi odem tamo i deponujem 50.000e na 5god, to ce automatski znaciti da Lux meni duguje toliko. Dug proizilazi iz ogromnih kolicina deponovanih sredstavaa koje se mere u stotinama milijardi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA