U ove mitove o svemiru su svi verovali, a oni nisu istiniti (FOTO)

Da li postoje crne rupe, da li zvezde padalice padaju sa neba i da li je Sunce zaista žute boje? To su neka pitanja na koje ste mislili da znate odgovor, ali je istina zapravo drugačija

  • 4

U velikoj meri zahvaljujući filovima i televiziji dobijamo pogrešne informacije o svemiru, zbog čega se šire lažni mitovi o univerzumu. Neke dezinformacije se naizled mogu učiniti kao tačne, a zapravo su zasnovane na pogrešnim činjenicama.

Zbog svega navedenog, rešili smo da vam predstavimo koji mitovi kruže internetom, a koji ne odgovaraju istini.

KINESKI ZID

Veoma čest mit koji se spominje vezan za Kineski zid je da je on jedina građevina koju je čovek napravio, a koja može da se vidi iz svemira. Ne samo da je ovo pogrešno, već se dosta drugih struktura može videti iz univerzuma, uključujući gradove, brane i auto-puteve. Kineski zid jeste dugačak, ali nije širok i njegova boja je slična nijansi zemlje, zbog čega ga je teško izdvojiti iz prirodnog pejzaža kada se gleda iz svemira.

ŽUTO SUNCE

Ako bi vam neko rekao da nacrtate sliku Sunca, svako bi ga instinktivno obojio u žuto. Ali u stvarnosti, Sunce je zapravo belo. Izgleda nam žuto jer naša atmosfera čini da nam sunčevi zraci izgledaju žuto.

VATRENA LOPTA

Još jedan mit o Suncu je da je ono samo velika vatrena lopta u centru našeg solarnog sistema. Ali, ono zbog nuklearne reakcije sjaji i predstavlja hemijsku reakciju.

TAMNA STRANA MESECA

Ovaj termin se pravilno naziva "dalja strana Meseca", jer je to ona koju nikad ne vidimo sa Zemlje. Ali, mi dobijamo dosta svetlosti od Sunca zbog čega nam se čini da Mesec ne izgleda uvek tamno.

ZVUČNI EFEKTI U SVEMIRU

Verovatno ste u filmovima i serijama videli na stotine bitaka koji su imali jednu zajedničku stvar - mnogo eksplozija i zvučnih efekata. Ali, to se nikad ne bi desilo u stvarnom životu jer je zvuku potrebna atmosfera, a bez nje u svemiru, sve te bitke bi bile veoma tihe.

EKSPLOZIJA U SVEMIRU

Ako ste ikada gledali film "Toatalni opoziv", verovatno se sećate nezaboravne scene u kojoj Arnold Švarceneger i drugi likovi eksplodiraju zbog izloženosti vakumu svemira. U stvarnosti, u svemiru može da se preživi u periodu od 30 sekundi. A kada se umre posle toga, to je od posledica gušenja a ne od eksplozije.

NEMA GRAVITACIJE U SVEMIRU

Verovatno ste u zabludi ako verujete da u svemiru uopšte ne postoji gravitacija, jer tamo sve pluta. Gravitacija postoji svuda i ona pomaže da drži Sunce daleko od planeta u orbiti.

ZVEZDE PADALICE

Da budemo iskreni, zbog imena stvarno deluje zbunjujuće. Ali, zvezde padalice zapravo ne padaju sa neba. To su zapravo samo fragmenti asteroida ili kometa koji padaju na Zemlju, a ako dospeju na nju, zovu se meteoriti.

VRUĆI METEORITI

Verovatno ste videli više puta kako se oni približavaju Zemlji i da ne mogu da se dotaknu dok se ne ohlade. Ali, pre nego što je ušao u našu atmosferu, komad stene koji lebdi ima temperturu jedva malo iznad nule. Posle nekoliko minuta provedenog u našoj atmosferi, on sagoreva i bude mlak kada dospe na Zemlju.

CRNA RUPA

Pre svega, crne rupe ustvari nisu crne, i nisu rupe. One su samo guste zvezde čija putanja ide na dole zbog čega "usisavaju" sve što se nalazi oko njih, uključujući svetlost, i to je razlog što izgledaju kao crne rupe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ćuba

    6. novembar 2014 | 20:32

    Crne rupe su u stvari jezgro zvezde koje ostane nakon Super Nove (smrt zvedze,velika eksplozija),a njihova sila teže je toliko jaka da scetlost nemože da pobegne

  • Astrofizičar

    7. novembar 2014 | 03:48

    Crne rupe jesu crne (u smislu da upijaju svetlost i da je ne emituju na vidljiv način) ali nisu rupe. Nije tačno da je su oni koji misle da nema gravitacije gore "verovatno" već su sigurno u zabludi... Mesec ima tamnu stranu baš kao i zemlja - onu gde je trenutno noć. To, se naravno menja, za razliku od strane suprotno od zemlje...

  • Zvrk

    6. novembar 2014 | 18:59

    Pa onaj snimak sa izleta na Mesecu! Na primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA