UPUTSTVO ZA PREŽIVLJAVANJE: Šta da radite ako vas juri neko sa pištoljem (VIDEO)

 
  • 20

Nadamo se da se niko nikada neće naći u ovakvoj situaciji, ali ako se ovo kojim slučajem vama bude desilo, sledite upustva američkog policajca Džastina Frimena koji je sve lepo objasnio

Uz iskrenu nadu da se niko nikada neće naći ovakvoj situaciji, svesni smo da živimo u opasnom svetu u kome se užasi dešavaju na dnevnoj bazi. Zbog toga, nije zgoreg znati šta bi trebalo da se radi u najgoroj mogućoj situaciji, kao što je recimo mogućnost da vas na ulici ili drugde juri osoba naoružana vatrenim orujem sa ciljem da vas likvidira, liši života.

Na pitanje koje je na "Quora-i" postavila anonimna osoba, odgovor je stigao ni manje ni više od bivšeg američkog policajca Džastina Frimena, pisao je početkom ove godine "Business Insider".

Njegov odgovor vam prenosimo u celosti.

Ako ste na nogama, odnosno ako se krećete peške a ne motornim vozilom, logično je da ćete trčati. Bitno je međutim da to radite na pametan način. Iako će vaš prvi instinkt biti da bežite direktno od napadača, pošto je to najkraći put, ovaj instinkt je pogrešan: potrebno je da bežite tamo-vamo jer će na taj način napadaču biti mnogo teže da vas ustreli.

Vodite računa da obrazac vaše kretnje ne bude jednostavni cik-cak: morate se kretati potpuno nepredvidivo pošto će vas strelac morati pratiti pištoljem i ne sme da zna gde može da vas nišanom sačeka u sledećem trenutku.

Koristite se skrivanjem i zaklonom što je više moguće, a to mogu da budu stabla, zgrade, automobili, kamioni, ili bilo šta oko vas. Ubacite ih u svoj obrazac bežanja kako bi se našli između vas i napadača.

Pokušajte da se krećete u pravcu mesta na kome ćete biti sigurni. Recimo, policijske stanice, vladine ili opštinske zgrade, javnog centra koji može da poseduje privatno obezbeđenje. Ako ne, onda bilo čega drugog gde možete da osigurate svoj život, pa makar to bio i stan nepoznate osobe koji može da se zaključa.

Ako vam ništa od toga ne pođe za rukom, pokušajte da nađete zaklon za dovoljno dugo vremena da pozovete policiju. Zaustavite se samo toliko da okrenete broj, i odmah nastavite da bežite. S obzirom da ćete paničiti i da ćete biti bez daha, vodite računa da kada dobijete vezu sa pripadnicima snaga reda i zakona budete vrlo kratki. Srpski prevod američke fraze bi mogao da bude "čovek/žena sa pištoljem na (lokaciji gde se nalazite)", ali ako je već ispalio neki hitac na vas onda bi možda mogli da kažete "čovek/žena puca na mene na (vaša lokacija)".

Ako uspete ponovo da dođete do mogućnosti da sa njima pričate, ili ako niste prekinuli vezu već nastavili da držite telefon dok trčite, obavestite ih i kuda se krećete, kao i kakav tip oružja čovek ima: pištolj, lovačku, automatsku pušku...

Kada policija dođe na lice mesta, slušajte njihova dalja uputstva, ali nastavite da se krijete i da bežite.

E sad, u slučaju da ste u motornom vozilu, proces je mnogo jednostavniji: ako za svojim petama imate automobil u kome se nalazi naoružani čovek koji puca na vas vozite najbrže najsigurnije moguće do najbliže policijske stanice dok istu pozivate telefonom. Naglašena je reč "sigurno" jer je neophodno da se ne slupate ako mislite da preživite.

Gledajte da svoju glavu dok vozite držite što je moguće više spuštenu, ali opet, vodite računa o bezbednosti vozila jer, kao što smo rekli, bitno je da se ne slupate. Pošto je na ovaj način mnogo teže da budete ustreljeni zbog brojnih faktora, nije neophodno da rizikujete da izgubite kontrolu nad vozilom.

Ako ne znate gde se nalazi najbliža policijska stanica, pokušajte da izađete na najbliži autoput i da držite distancu ispred svog progonitelja. Šta god da radite, nikako ne zalazite u naselja, ili pokušajte da iz njih izađete, što zbog zaštite drugih ljudi što zbog svoje mogućnosti bekstva jer u rezidencijalnim prostorima postoji mnogo stvari da vas spreči da uteknete.

Kao i u slučaju kretanja na nogama, slušajte sve savete koje vam daje operater policije sa kojim nemojte prekidati vezu, pošto će vas u idealnom slučaju navesti na put na kome će vas čekati snage reda.

Džastin Frimen na kraju procenjuje da je policiji potrebno nekoliko minuta da se pojavi na mestu dešavanja; istina, američkoj policiji ali nemamo razloga da verujemo da je sa našom drugačiji slučaj. Ako uspete toliko da izdržite, spaseni ste.

(Telegraf.rs / Izvor: Business Insider)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lik

    27. oktobar 2014 | 00:03

    Nisam mogao da izdržim a da ne ispričam svoju priču. Vreme '99 bombardovanje,mali grad na istoku Srbije. Ja i drug kome je inače noga bila povredjena bili kod prijatelja u meni susednoj zgradi. Ispred zgrade inače imamo i kafić a ispred parking. Krenuli smo kući i pozdravljali se ispred zgrade tog prijatelja. Svetla svuda ugašena,pogled mi je odvukla cigareta nekog ko je upravo izašao iz kafića. Završili smo priču i drug je krenuo na jednu stranu ja na drugu. Drugu sam viknuo, vidimo se sutra, malo jače jer je već bio malo udaljen od mene. U tom momentu,čujem škripu guma na parkingu,zaustavlja se auto i čujem lupnjavu vrata i glas ʹʹStoj pucamʹʹ. Kroz glavu mi samo prodje, da je rekao stoj ili pucam pa da stanem. Ovako naj kraćim putem krenem da trčim preko parkinga prema zgradi. Ispred zgrade zardinjere,zajasem jednu u tom mraku pa preko nje. Ma ustaj gde te noge nose,nastavim prema zgradi(još 15metara) ne palim svetlo da ne bi videli gde sam. Hvala bogu setim se za vrata ona u zgradi što se klackaju,ruka ispred i bam u staklo. Otvorim vrata i nastavim ka stanu. Kaže brat za desetak sekundi bio sam kući. Sednem u sobu i motam film,prodje dva minuta zvoni neko na vrata i ja krenem ka dnevnoj po pištolj. Sestra već otvara vrata kad vidim drugara i miliciju pored njega. Izađem na vrata oguljen do glave od pada ispred zgrade i policajac me pita što bezis od policije. Kažem mu da si rekao stoj ili pucam pa da stanem ,ovako ne pada mi na pamet. Kaže on,sledeći put da staneš. Bilo je još zanimljivih detalja ali i ovako sam zauzeo dosta prostora...samo za kraj da kažem,jurio me čovek sa pištoljem

  • ✩ Daimonion ✩

    26. oktobar 2014 | 22:41

    E šta dočekasmo da čitamo savete kako trčati i bežati ako pucaju na tebe?! Baš lepo vreme ..

  • Ivy

    26. oktobar 2014 | 22:24

    Kada bi netko uperio pistolj prema meni, mislim da se ne bi mogla sjetiti nijednog savjeta iz clanka! Olaksala bi mu posao jer bi me momentalno slagiralo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA