Otkriven kompjuter star 2000 godina! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 7

Mehanizam sa Antikitere napravljen je 87. godine pre nove ere, a izgubljen je u brodolomu 76. godine pre nove ere. Smatra se da je ovaj bronzani instrument korišćen za izračunavanje pozicija nebeskih tela

Ronioci su devet meseci intenzivno istraživali oblast oko grčkog ostrva Antikitere, dok nisu došli do neverovatnih otkrića drevnog blaga. Među pronalascima su bronzane i mermerne statue, nakit, nameštaj i drevna stakla koji su sada eksponati u muzeju u Grčkoj. Mnogi su bili u delovima, pa su arheolozi pokušali da ih sastave. Tako su za jedan korodirani delić smatrali da je deo neke otvorene statue, ali je kasnije ustanovljeno da se radi o najsloženijem antikvitetu ikada - mehanizmu sa Antikitere.

Na ovom mestu je pre 100 godina grupa ribara upala u jaku oluju na putu od grčkog ostrva Simi ka svojim kućama. Oni su se usidrili pored malog ostrva Antikitere, gde su pronašli privremeno utočište dok vetar nije postao povoljan za nastavak putovanja. Odlučili su da iskoriste svoje vreme za istraživanje ovog područja i tada su otkrili ovaj delić istorije, koji je mnogo značajniji od sunđera za kojim su na početku krenuli u potragu. Pronašli su ostatke broda koji je doživeo brodolom milenijum ranije i ostao sakriven pod okeanskim talogom.

Mehanizam sa Antikitere napravljen je 87. godine pre nove ere, a izgubljen je sa potonulim brodom 76. godine pre nove ere. Smatra se da je ovaj bronzani instrument korišćen za izračunavanje pozicija nebeskih tela. Uređaj je bio sastavljen od najmanje 30 različitih delova, ali veliki broj tih komada nedostaju i danas. Baš iz tog razloga su se arheolozi i ronioci vratili na olupinu kako bi pokrenuli novi istraživački projekat za koji se nadaju da će rezultirati otkrićem novih antikviteta.

Posle mesec dana istraživanja, uočeni su delovi tereta i komponenata broda koji su ostali netaknuti jer su sačuvani ispod sedimenata. Pronađeno je bronzano koplje, prstenje, keramičke tablice kao i ostaci raskošnog kreveta. Drugi ostaci mehanizma sa Antikitere nisu pronađeni, ali će se ronilačka ekipa vratiti opet sledeće godine da ih traži, kako bi se otkrila tajna i misterija ove možda prve verzije kompjutera u čovekovoj istoriji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Video: Zove se Skautavo prase i mnooogo je strašan: Najpoznatiji nilski konj na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milivoj M

    13. oktobar 2014 | 23:08

    Gospodine Džek Konor da Vas obavestim, naš naučnik Stevan Bilbija uspeo je da dešifruje i pročita etrursko (rašansko)pismo 1956 god. na univerzitetu Srbistike u Čikagu.Pismo je rastumačio preko ćirilicnog rečnika srpskog jezika Vuka Karadžica. Čita se sa desno na levo, ima 26 ćiriličnih slova i svako ko zna ćirilicu uz malo muke zbog arhaičnih srpskih izraza može da razume šta piše. Uz put isti naučnik je uspeo i da pročita kritsko A i kritsko linearno B pismo, u kojima se prepoznaje slovenska leksika. Između ostalog Krićani (čitaj Minojci!)su svoju boginju rađanja, boginju majku, zvali KEVA!!! Što se tiče Atlantide ona se nalazila u Atlanskom okeanu, blizu Herkulovih vrata, tjst. današnjeg Gibraltara i sastojala se od više ostrva i potonula je u Atlanski okean usled udara asteroida pre otprilike 11.267 god. Poslednji kralj Atlantide zvao se Posejdon i imao je dva sina. Jedan se zvao Inka i otplovio je na zapad da traži novu zemlju za naseljavanje, a drugi sin se zvao Neftuna (Neptun !!) i otplovio je na istok sa istom namerom.Ovo vam je podatak iz svete knjige naroda Frizijaca (žive i danas na severu Holandije !) stare oko 9.000 god i koja se nalazi u tajnoj (?) biblioteci Vatikana. Kada su ostrva Atlantide potonula, otvorio se put toploj Golfskoj struji na sever i počelo je topljenje leda na severnoj zemljinoj polulopti i takozvano globalno otopljavljanje.Od tog događaja, za svakih hiljadu godina, nivo svetskih mora se podigne u proseku za 5m. To znači da je nivo Sredozemnog mora pre 11.000 godina bio niži za oko 70m. Tačno toliko je dubina moreuza Dardanelija i Bosfora, kada je zbog podizanja nivoa vode, Sredozemno more provalilo u današnje Crno more i od sladkovodnog jezera napravilo more, koje i dan danas na dnu ima sloj sladkovodne vode debljine oko 200m. Itd....itd. ,sve je povezano i svaki događaj povlači za sobom niz posledica i samo treba naći logičnu vezu. Pozdrav !!

  • Džek Konor

    13. oktobar 2014 | 20:25

    Imate odličnu knjigu koja se zove:" Isčezlo carstvo Atlantide" uglavnom tamo u knjizi je opisana civilizacija Minojaca o kojoj se kod nas malo zna. Bili su izuzetno napredni možda čak i napredniji od većine civilizacija o kojima danas mnogo više znamo. Bili su prvi moreplovci, uveliko su trgovali sa drevnim Egiptom ( imate heoroglife u Egiptu koji to dokazuju) i između ostalog njihov izum je ova sprava koju ste prozvali kopijuterom. Arheolozi su pronašli i nešto što ukazuje da su Minojci imali i pismo ali još uvek nisu uspeli da dešifruju to pismo. E sada se pitate kakve veze to ima sa legendarnom Atlantidom. Povezuje ih to što su Minojska civilizacija nestala velikom eksplozijom vulkana zatim su usledili cunamiji ili tako nešto. E sada da li su Minojci bili Atlantiđani koje je čuveni Platon opisao ne znam ali je ovo ubedljivo najuverljivija teorija o kojoj sam čitao. Knjiga je izuzetno zanimljiva praćena slikama izuma Minojaca kao što su ovaj računar,slike njihovih hramova, gradova, pronađene grnčarije, i mapa koje pokazuju u kojim smerovima su Minojci plovili. Ne zamerite na nepriciznosti podataka ima nekoliko godina od kada sam pročitao knjigu.

  • Stefan

    13. oktobar 2014 | 20:46

    Ovo je pronađeno pre nekoliko godina, a služi za određivanje položaja nekih nebeskih tela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA