REŠENA MISTERIJA: Brod pronađen posle 170 godina (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Brod Frenklinove ekspedicije koji je nestao 1848. godine, nađen je uz pomoć istraživanja podmornice i sondi

Jedan od dva davno nestala broda tokom ekspedicije na Arktiku, pronađen je ove nedelje, izjavio je danas kanadski premijer Stiven Harper.

Brodovi "Erebus" i "Terror", nekadašnji deo ekspedicije britanskog istraživača Džona Frenklina, nestali su u XIX veku. Još uvek nije utvrđeno o kom se brodu od ova dva radi.

Frenklin je krenuo sa 128 člana posade da pronađe Severozapadni prolaz, odnosno put od Atlantskog do Tihog okeana. Nestali su 1848. godine, a spasilačka misija je trajala do 1859. godine i time postala jedna od najdužih u istoriji.

Premijer Stiven Harper izjavio je da je pronalazak brodova od velikog značaja za Kanadu zbog utvrđivanja suvereniteta nad Severozapadnim prolazom. U ovoj istazi su učestvovali razni naučnici, istoričari, pisci i pesnici.

Uz pomoć podmornice na daljinsko upravljanje brod je pronađen. Po mišljenju arheologa Rajana Harisa, uskoro će biti otkriveno o kom se brodu radi na osnovu sondi koje su pokazale da su struktura palube i jarbol dovoljno očuvani.

Pogledajte kako je izgledala potraga:

(Telegraf.rs / Beta)

 

Video: Zove se Skautavo prase i mnooogo je strašan: Najpoznatiji nilski konj na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA