NEVEROVATNO OTKRIĆE: U Pacifiku pronađena ogromna planina (FOTO)

 
  • 1

Planina, koja je inače deo ugašenog vulkana, otkrivena je pomoću sonarne tehnologije, visoka je nešto više od jednog kilometra i nalazi se pet metara ispod površine vode

Naučnici sa Univerziteta Nju Hempšir su otkrili ogromnu podvodnu planinu pet metara ispod površine Pacifičkog okeana, na oko 300 kilometara južno od nenaseljenog ostrva Jarvis.

Ostrvo se nalazi na relativno slabo istraženom području južnog Pacifika, a mesto na kom je planina otkrivena se nalazi na oko 2.600 kilometara od Havaja.

Podvodna planina, koja je inače deo ugašenog vulkana, otkrivena je pomoću sonarne tehnologije, visoka je nešto više od jednog kilometra.

- Ovakve planine su česte, ali ih je teško otkriti jer većina područja na kojim se nalaze su slabo istražena. Otkrili smo je dok smo tražili spoljnu ivicu severnoameričke kontinentalne ploče - rekao je Džejms Gardner, profesor na ovom univerzitetu.

(Telegraf.rs / Izvor: livescience.com)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA