U ovih 8 mitova o svemiru smo uzalud verovali (FOTO)

 
  • 6

Mnogi od mitova koji slede u nastavku prkose se sa čovekovim zdravim razumom, ali su ipak netačni. Mislili ste da je Sunce žute boje? Prevarili ste se, a u nastavku sledi još zanimljivih činjenica

Svemir je za ljude i dalje velika misterija. Ono što sada znamo o njemu je samo malo zrnce peska na ogromnoj peščanoj plaži. Koliko god voleli holivudske filmove sa tematikom svemira, oni su često puni netačnih informacija, i često ljude dovode u još veću zabludu kada je reč o univerzumu.

U ove mitove ne smete da verujete.

EKSPLODIRAĆEMO U SVEMIRU

Kao i u većini mitova koji će uslediti posle ovog, ovu ideju kreirao je Holivud. Režisere često ne zanimaju činjenice, pa će tako po slobodnoj volji začiniti stvari kako bi scene bile što interesantnije.

Kada je ovaj mit u pitanju, jedno je sigurno, izlazak u svemir bez astronautskog odela će vas definitivno ubiti, ali na koji način? Čovek bez zaštite u svemiru može da izdrži oko pola minuta bez trajnog oštećenja. Izloženost naravno uopšte neće biti prijatna, ali nas neće ubiti istog trenutka. Najverovatniji uzrok smrti bio bi gušenje usled nedostatka kisenoika, a ne eksplodiranje organizma kao što to prikazuju brojni filmovi.

PLANETE VENERA I ZEMLJA SU IDENTIČNE

Venera se često pominje  kao bliznakinja naše planete, ali ovo ne znači da ona izgleda isto kao Zemlja. Ova ideja došla je još kada površina Venere, koja je veoma smrtonosna i nepovoljna za ljudski rod, nije bila detaljno istražena.

SUNCE JE VATRENA KUGLA

Sunce u stvari sija, ne gori. Ovo može zvučati kao ne tako velika razlika prosečnoj osobi, ali toplota koju Sunce proizvodi rezultat je nuklearnih reakcije koje se odvijaju unutar njega, a ne hemijskih kojoj pripada gorenje.

SUNCE JE ŽUTE BOJE

Pitajte bilo koga koje boje je Sunce i on će kao iz topa odgovoriti žute. To je normalna reakcija s obzirom da direktnim pogledom u njega dobijamo isti utisak.

Razlog zbog kog mi boju Sunca vidimo kao žutu je naša atmosfera. Čak će i astronomi prilikom slikanja Sunca promeniti njegovu boju kako bi bila što prepoznatljivija. Međutim, neverovatna stvar jeste da je Sunce u stvari bele boje.

ZEMLJA JE LETI BLIŽA SUNCU

Na prvi pogled ovo deluje logično. Naša planeta je toplija kada je bliže stvari koja je greje, u ovom slučaju Suncu. Međutim, ovaj mit izazvan je nerazumevanjem onoga što uslovljava promenu godišnjih doba na našoj dragoj planeti Zemlji. Smena godišnjih doba nije izazvana udaljenošću planete od Sunca, već nagibom orbitalne ose.

Osa oko koje se Zemlja okreće nakrivljena je na jednu stranu. Kada je ona okrenuta ka Suncu, na toj Zemljinoj polulopti je leto. Zemlja je leti bliža Suncu  za tri miliona kilometara, dok je zimi naša planeta udaljenija od svoje zvezde za dva miliona kilometara.

POSTOJI TAMNA STRANA MESECA

Ideja da Mesec ima stranu koja je konstanto u mraku je netačna. Zemlji je okrenuta uvek ista strana Meseca, a sve strane našeg satelita bivaju osvetljene u različitim trenucima.

ZVUK U SVEMIRU

Filmovi retko predstave zvuk tačno. Svemir ne poseduje atmosferu što znači da zvučni talasi nemaju kroz šta da "putuju". Ovo naravno ne znači da na drugim mestima u univerzumu takođe nema zvuka. Ukoliko odete na neko mesto gde postoji atmosfera, tamo će biti i zvuka, doduše verovatno čudnog. Na Marsu bi zvuk bio višeg tonaliteta, na primer.

IZ SVEMIRA MOŽETE DA VIDITE KINESKI ZID

Mnogi ljudi misle da se ovaj neverovatan objekat vidi čak iz svemira. Naravno, ovo mišljenje je pogrešno. U nižoj orbiti Kineski zid je jedva vidljiv. Kada se naša planeta posmatra sa Meseca kontinenti se jedva razlikuju, a kamoli tamo neki zid.

(Telegraf.rs / Izvor: iflscience.com / Foto-ilustracija)

Video: Zove se Skautavo prase i mnooogo je strašan: Najpoznatiji nilski konj na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mali mrav

    9. septembar 2014 | 00:20

    Ko je išao na mesec ili u kosmos pa zna sve ovo? Ja i dalje ne mogu da se otmem činjenici da nakon prvog sletanja na mesec više nema interesovanja da se let ponovi. Nešto mi tu sumnjivo.

  • Stef

    8. septembar 2014 | 23:45

    To za kineski zid su sigurno izmislili zbog njegove duzine.. Iako je on dugacak skoro 9000km , on je ipak sirok samo 8 metara tako da ga je nemoguce videti sa meseca..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA