NA PRAGU UNIŠTENJA: 5 eksperimenata koji su mogli da unište Zemlju! (VIDEO)

 
  • 7

Amerikanci su eksperimentisali sa nuklearnim bombama, Rusi su bušili površinu zemlje, a SETI neumorno traži vanzemaljce

Ljudski rod odlikuje želja za znanjem. Naučnici neumorno rade na pomeranju granica našeg poznavanja Univerzuma. Ipak, ponekad takva želja može imati opasne posledice. Neki eksperimenti koji su izvedeni bili su izuzetno opasni po živi svet na planeti Zemlji.

1. Superduboka bušotina Kola

Jedan ruski projekat je imao za cilj da se probuši ispod Zemljine kore što je dublje moguće. Na kraju su probušili više od 12.000 metara ispod površine planete.

Ovo je do danas najdublja veštački izbušena rupa u zemlji. Samo bušenje je moglo da dovede do ogromnih tekstonskih pomeranja.

2. Triniti Projekat

Nuklearna proba koju je izvela Amerika 16. jula 1945. godine mogla da bukvalno zapali atmosferu a sve zbog samoodržive nuklearne fisije.

Ipak naučnici su kasnije priznali da je takva mogućnost bila minimalna.

3. Veliki hadronski udarač

Najveći akcelerator čestica postavljen je ispod zemlje u blizini Ženeve.

Postoje naučne teorije koje su smatrale da to može da dovede do stvaranja crnih rupa koje bi mogle da usisaju Zemlju u neku nepoznatu galaksiju.

4. Glavna morska zvezda

SAD su izvršile detonaciju termonuklearne bombe 400 kilometara iznad Zemlje što je ravno 1,4 megatona TNT. Ova eksplozija je otpustila elektromagnetni puls jači nego što se predpostavljalo. To je prouzrokovalo nestanak struje na ulicama Havaja, onemogućilo je komunikacione sistem i zaustavilo rad satelita koji su se nalazili u nižoj orbiti.

Ovaj eksperiment je sproveden i pored velike opasnosti od radijacije koja je mogla da uništi živi svet na Zemlji.

5. SETI

SETI je program koji se bavi istraživanjem vanzemaljskog oblika života.

Pojedini teoretičari smatraju da bi ova potraga za vanzemaljcima zapravo mogla da uzbuni neku vanzemaljsku rasu što bi, kako smatraju, moglo da dovede do globalnog napada na Zemlju.

(Telegraf.rs)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • haha

    15. jul 2014 | 19:19

    1. Rupa je premalog precnika da bi doslo do tektonskih pomeranja 2. Da bi se zapalila atmosfera potrebna je temperatura od 100 miliona celzijusa (nize temperature bi brze ohladile i plamen bi se ugasio) 3. CERN ne moze da napravi crnu rupu, a crna rupa nije tunel u drugu dimenziju/galaksiju. 4. Premalo je to radijacije 5. SETI program samo slusa, ne salje radio signale

  • Krajišnik

    15. jul 2014 | 19:21

    Rusi bušili do samog pakla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA