Evo šta se dešava sa telom na 20, 30, a šta na 40 i više stepeni

 
 ≫ 
  • 0

Telo ima svoje mehanizme da se brani od ekstremno visokih temperatura

Kada je telo izloženo velikim vrućinama ono ima svoje mehanizme kojima se bori od pregrejavanja, a najvažniji je znojenje kojim se reguliše unutrašnja temperatura i prilagođava spoljašnjoj.

Evo zašto nam više smrdi iz usta kada je napolju toplo

Visoka temperatura može da bude veoma opasna kako po naše telo, tako i po zdravlje i život. Prevelike temperature izazivaju veliki stres za organizam sa kojim se ono bori na različite načine.

Mnogi spas od vrućina traže pored vode. Foto: Pixabay/adamkontor

Telo najbolje funkcioniše kada je temperatura približna temperaturi tela od 36 do 37,5 stepeni Celzijusa, a oslobađa se toplote znojenjem, disanjem i povećanim brojem otkucaja srca. Što je toplije i veća vlažnost vazduha, to telo proizvodi više znoja i tako raste rizik od dehidratacije.

Kada je toplo telo počne da se trudi da se ohladi, pa mogu da se jave grčevi, umor pa ćak i toplotni udar. Medicinska istraživanja pokazala su da dugotrajna izloženost može da dovede i do oštećenja vitalnih organa, pa čak i smrt ukoliko se ne tretira.

Svetska zdravstvena organizacija je rekla da je optimalna temperatura za telo od 18 do 24 stepeni. Sve preko toga nosi sa sobom izvestan rizik. Kada se temperatura popne preko 35 stepeni, praćena vlažnošću, zdravlje je u opasnosti. Sa 40 stepeni temperatura j eopasna iako nije velika vlažnost. Pored toga jako je važno i u kakvom je stanju organizam.

Znojenje je idealno kako biste se rashladili leti. Foto-ilustracija: Profimedia

Stariji ljudi, bebe i mala deca, ako i trudnice osetljiviji su na ekstremnije temperature, ali i oni koji imaju neka hronična obolenja. Opasnost je velika kada telo ne može da se ohladi dovoljno. Morate da se potrudite da ohladite telo kako možete jer u suprotnom možete da doživite toplotni udar.

Kada su napolju velike temperature savetuje se da ostanete u zamračenim i prohlađenim prostorijama i da se ukoliko izlazite napolje adekvatno zaštitite od toplote.

(Telegraf.rs/bbc.com)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA