"Bus plus" vremenske karte za besplatna presedanja

 
  • 1

Novi sistem omogućiće da kada građani validiraju kartu, ona važi još neko vreme tako da se presedanja ne bi plaćala

"Bus plus" je prihvatio inicijativu mladih entuzijasta okupljenih u NVO "Imamo plan" za uvođenje "bus plus" karata, koje bi značile besplatna presedanja u autobusima u okviru određenog intervala, ali zbog analiza koje sprovode neizvesno je kada će se to dogoditi.

- Kad idem na posao, koristim dve linije. Na jednoj se vozim desetak stanica, na drugoj samo dve i svakog jutra u jednom pravcu potrošim 120 dinara zbog presedanja. Isto plaćam i jednu i drugu vožnju, iako je druga pet puta kraća- kaže jedan Beograđanin.

Vremenske karte upravo bi ovo predupredile jer bi, onog trenutka kada građani validiraju kartu, ona važila još neko vreme, tako da se presedanja ne bi plaćala.

- Mi smo predložili da vremenske karte traju najmanje dva sata, što znači da bi u tom periodu građani imali neograničen broj putovanja. Validirali bi se u svakom vozilu u koje uđu, ali bi im se u toku ta dva sata novac skidao samo prilikom prvog otkucavanja - objašnjava arhitekta Jug Cerović, jedan od aktivista NVO "Imamo plan".

U "Bus plusu" kažu da već neko vreme razmišljaju o uvođenju vremenskih karata i da će se rado priključiti mladim entuzijastima da zajedno ostvare njihovu inicijativu.

- Novi sistem podržava sve vrste karata i već mesecima razmišljamo o uvođenju vremenskih karata. One će sigurno biti uvedene, ali zbog detaljnih analiza koje pre toga moramo da obavimo, ne možemo da garantujemo kada će to biti učinjeno. Analize treba da dovedu do najbolje procene da li su nam potrebne karte u trajanju od jedan sat, sat i po ili dva, a kasnije bismo mogli da razradimo sistem i proširimo ga na dnevne, nedeljne, možda čak i godišnje karte - kažu u "Bus plusu".

Jos jedna od ideja organizacije "Imamo plan" je i beskontaktna validacija koja bi značila da aparat sam registruje ulazak i izlazak putnika, a u "Bus plusu" za ovu ideju kažu da aparati već sada imaju tu mogućnost i da se radi na povećanju dometa na koji aparat može da registruje kartu.

(Telegraf.rs/Izvor: Blic)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    1. septembar 2012 | 13:42

    Opet prodavanje magle..."Vremenske karte" znaci da ce biti "nova usluga" i opet posebna cena, znaci jos jedan nacin da se uzmu pare iz dzepa( povoljnije). Uradite kao u Sloveniji: 90 min jedno cekiranje nepersonalizovanom kartom i mogucnost presedenja u tih 90 min. SIGURAN sam da je sistemski izvodljivo ali se mozda vama ne isplati, iako svuda u svetu to moze!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA