
Preminuo čovek koji je stvorio Nutelu
U 97. godini preminuo je Frančesko Rivela, dugogodišnji bliski saradnik Majkla Ferera i hemičar koji je značajno doprineo tome da Nutela postane globalna ikona.
Decenijama je bio jedan od glavnih Fererovih saradnika, učestvujući u transformaciji kompanije u multinacionalnog giganta i lansiranju proizvoda koji su obeležili istoriju konditorske industrije. Rivela je preminuo prošlog petka, samo nekoliko dana pre godišnjice smrti Majkla Ferera, ostavljajući iza sebe sinove Paola, Sandra, Enrika i Kjaru, kao i brojne unuke.
Rođen 1927. godine u Barbaresku, Rivela je u Ferero došao još 1952. godine sa diplomom iz bromatološke hemije. Bio je deo tima koji je proučavao sirovine kako bi osmislio nove proizvode u periodu ekonomskog buma Italije i vreme kada se Ferero razvijao iz lokalne kompanije u globalnu korporaciju.
Zajedno s Majklom Fererom, Rivela je putovao svetom, istražujući proizvode konkurencije, prenosi Fanpage.
„Kupovali su čokoladice, kremaste slatkiše, table čokolade, užine – analizirali su ih ne da bi ih kopirali, već da bi ih poboljšali. Cilj im je bio da izađu iz okvira zamenskih proizvoda i samostalno peku kakao“, opisao je novinar Điđi Padovani u svojoj knjizi Mondo Nutella.
Tokom 40 godina rada, Rivela je ispitivao i poboljšavao sirovine i proizvode, zauvek povezujući svoje ime s Fererom i pomažući da kompanija postane globalni gigant. Na vrhuncu karijere, vodio je tehnološke laboratorije Ferera širom sveta.
Pored posla u Fereru, bio je i predsednik Reda hemičara, kao i predsednik Turističke organizacije Barbareska, svog rodnog mesta.
Sahrana Frančeska Rivele biće održana u ponedeljak, 17. februara, u Albi, gde je živeo, nakon čega će biti sahranjen na groblju u Barbaresku. U nedelju u 19 časova održana je molitva i pomen u katedrali u Albi.
(Telegraf.rs)
Video: Ne znate šta ćete sa noktima? Ako vam se ne dopadnu, ove slobodno možete da pojedete
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mujo
Hvala mu za prijatne trenutke koje mi je priustio dok sam se sladio njegovim proizvodima na bazi lešnjaka.
Podelite komentar