Zapaljene kutije sa prevremenim glasovima u Vašingtonu i Oregonu: Incidenti uoči izbora u Americi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nekoliko glasačkih kutija sa prevremenim glasovima u Oregonu i državi Vašington zapaljene su danas, u incidentima za koje vlasti veruju da su povezani, saopštila je policija.

Veruje se da su ova dva incidenta, koja su se dogodila blizu granice između Oregona i Vašingtona, povezana sa trećim napadom na glasačku kutiju ranije ovog meseca u Vankuveru (Vašington), preneo je "ABC news".

Policija Portlanda je na prvi prijavljeni incident u ponedeljak reagovala oko 3,30 po lokalnom vremenu, kada je došlo do požara na glasačkoj kutiji. Bezbednosni tim iz Izborne komisije okruga Multnoma intervenisao je i ugasio požar, saopštili su zvaničnici.

"Naši policajci su brzo utvrdili da je na glasačku kutiju bio postavljen zapaljivi uređaj, koji je izazvao ovaj požar", izjavio je Majk Bener, portparol Policijskog biroa Portlanda, na konferenciji za medije.

Sredstvo za gašenje sprečilo je dalje oštećenje i zaštitilo "gotovo sve listiće", iako su tri listića oštećena, navela je Izborna komisija okruga Multnoma u saopštenju za javnost. Zvaničnici će kontaktirati troje birača kako bi dobili zamenske glasačke listiće.

"Imamo više sistema i sigurnosnih mera da osiguramo bezbednost vašeg glasa", izjavio je Tim Skot, direktor izbora okruga Multnoma.

Sekretarka države Oregon Lavon Grifin-Valade izjavila je da je ograničeni uticaj na listiće dokaz da su "naši sistemi bezbedni i sigurni".

"Ne zavaravajte se, napad na glasačku kutiju je napad na našu demokratiju i potpuno je neprihvatljiv. Bez obzira na motive ovog incidenta, nema opravdanja za bilo kakav pokušaj uskraćivanja prava glasa biračima", poručila je ona.

Nijedna druga glasačka kutija ili zvanično mesto za glasanje u okrugu Multnoma nije bilo pogođeno, saopštila je komisija. Jedinica za istragu požara iz Portlanda pokrenula je istragu.

Oko pola sata kasnije, oko 4 sata po lokalnom vremenu, policija u Vankuveru u Vašingtonu reagovala je na dojavu o glasačkoj kutiji koja se dimila i gorela, saopštila je policija.

"Policajci su stigli i pronašli sumnjiv uređaj pored kutije", koja je bila u plamenu, saopštila je policija Vankuvera.

Požar je ugašen, a članovi Metro jedinice za uklanjanje eksploziva bezbedno su uklonili uređaj, navela je policija. Veruje se da je u ponedeljak oštećeno "stotine" listića, iako tačan broj još nije utvrđen, rekao je revizor okruga Klark, Greg Kimsi, na konferenciji za novinare.

"Uređaji za suzbijanje požara postavljeni su u kutijama za glasanje u okrugu, ali očigledno nisu dobro funkcionisali", rekao je Kimsi i dodao da će nastojati da nabave bolje uređaje za gašenje požara.

Kancelarija revizora okruga Klark radiće na tome da pogođeni birači dobiju zamenske listiće na vreme, saopštili su zvaničnici.

"Ozbiljno shvatamo bezbednost naših izbornih radnika i nećemo tolerisati pretnje ili nasilne akte koji pokušavaju da ugroze demokratski proces", izjavio je sekretar države Vašington Stiv Hobs.

Incident u ponedeljak sličan je onom koji se dogodio osmog oktobra u Vankuveru, gde je glasačka kutija dimila i gorela uz "uređaj" postavljen pored nje, rekao je vršilac dužnosti načelnika policije Vankuvera, Troj Prajs.

"Verujemo da je incident u Portlandu povezan sa dva incidenta u Vankuveru", izjavio je Bener.

Policija je identifikovala sumnjivo vozilo, moguće "Volvo", koje je zabeleženo na snimcima nadzorne kamere u blizini glasačke kutije u Portlandu. Motiv je i dalje nepoznat, izjavila je pomoćnica načelnika policije Portlanda Amanda Mekmilan.

FBI takođe istražuje incidente "kako bi utvrdio ko je odgovoran", rekao je portparol agencije. I Oregon i Vašington su među državama koje koriste glasanje putem pošte. 

Predsednički izbori u SAD biće održani petog novembra, a glavni kandidati su Kamala Haris, aktuelna potpredsednica ispred Demokratske stranke i Donald Tramp, bivši predsednik, kandidat Republikanske stranke.

(Telegraf.rs)

Video: Proverili smo kako izgleda proces glasanja na izborima u SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA