Ilon Mask dobio tužbu zbog kontroverzne nagradne igre: Preti mu do pet godina robije

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Okružni tužilac Filadelfije podneo je tužbu protiv Ilona Maska i njegove kontroverzne nagradne igre u iznosu od milion dolara za registrovane birače.

U tužbi koju je podneo okružni tužilac Lari Krasner navodi se da Mask i njegov PAC, pod nazivom "America", sprovode "nelegalnu lutriju u Filadelfiji (kao i širom Pensilvanije)". U tužbi se tvrdi da Maskova nagradna igra od milion dolara predstavlja "nelegalnu lutriju" u toj državi – jer su lutrije u Pensilvaniji po zakonu podložne regulaciji od strane državnih institucija.

Krasner stoga traži hitnu zabranu, tvrdeći da Ilon Mask "mora biti odmah zaustavljen" zbog, kako navodi, "šeme za uticanje na birače".

U tužbi se izričito navodi da "ovo nije slučaj" u vezi s time da li je Mask prekršio državne ili savezne zakone koji zabranjuju kupovinu glasova, kako su neki eksperti sugerisali – već da se fokusira isključivo na nelegalne lutrije i "obmanjivanje potrošača".

Mask je najavio osmog dobitnika nagrade u iznosu od milion dolara u Lankasteru u Pensilvaniji, u subotu, i potvrdio svoju nameru da nastavi sa dodelom novca biračima registrovanim u ključnim državama koji su potpisali njegovu peticiju. Rekao je da se od učesnika ne zahteva da glasaju, ali obrazac za prijavu na internetu navodi da moraju biti registrovani birači kako bi se kvalifikovali.

"Pokušavamo da privučemo pažnju na ovu veoma važnu peticiju za podršku Ustavu. I, u suštini, ako mi, znate – trebamo pravo na slobodu govora; trebamo pravo na nošenje oružja", rekao je Mask na mitingu.

"Delićemo milion dolara svakog dana do 5. novembra", dodao je.

"A takođe, sve što treba da uradite jeste da potpišete peticiju u znak podrške Prvom i Drugom amandmanu. To je to. Ne morate čak ni da glasate. Bilo bi lepo da glasate, ali nije obavezno. Samo potpišete nešto u šta već verujete, i dobijete priliku da osvojite milion dolara svaki dan od sada do izbora."

Savezni zakon predviđa kazne za svakoga ko "plaća ili nudi plaćanje ili prima uplatu ili za registraciju za glasanje ili za glasanje". Kazna je novčana kazna do 10.000 dolara ili zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Kada je tražen komentar, predstavnik PAC-a "America" uputio je ABC News na objavu na platformi X, gde je u ponedeljak najavljen dobitnik nagrade od milion dolara, objavljen nakon što je vest o tužbi postala javna. Prema toj objavi, dobitnik u ponedeljak bio je iz Mičigena.

Tužba optužuje Maska i PAC za kršenje zakona o zaštiti potrošača u Pensilvaniji u vezi s lutrijom, uključujući to što nisu objavili potpuna pravila lutrije, nisu prikazali način odabira dobitnika, niti način na koji štite lične podatke prikupljene putem prijava.

"U vezi sa svojom šemom, koriste obmanjujuće, nejasne ili pogrešne izjave koje stvaraju verovatnoću zabune ili nesporazuma", stoji u tužbi.

Oni takođe optužuju Maska i PAC za davanje "lažnih izjava" o lutriji, uključujući tvrdnju da se dobitnici biraju nasumično – tvrdnju za koju kažu da "izgleda netačna" jer su neki dobitnici živeli blizu mesta gde su održavani njegovi mitinzi u Pensilvaniji.

"Na primer, dobitnici od 19. i 20. oktobra izgleda nisu izabrani nasumično jer su oboje živeli blizu mesta Maskovih mitinga podrške Trampu i prisustvovali su tim mitinzima", stoji u tužbi.

"Ako se ne obustavi, njihova lutrijska šema će naneti nepopravljivu štetu ljudima iz Filadelfije – i drugim građanima Pensilvanije – i ukaljati pravo javnosti na slobodne i fer izbore",“ zaključuje tužba.

Ministarstvo pravde poslalo je Masku prošle nedelje pismo u kojem ga upozorava da nagradna igra može kršiti savezni zakon, potvrdio je izvor blizak toj temi za ABC News. Pismo je poslalo Odeljenje za izborne zločine Sekcije za javni integritet Ministarstva pravde PAC-u "America", naveo je izvor.

Nekoliko eksperata s kojima je ABC News razgovarao nakon što je Mask najavio nagradnu igru reklo je da je ova situacija zakonski nejasna.

"Menjao sam mišljenje o tome", rekao je profesor zakonodavstva na Pravnom fakultetu Univerziteta Kolumbija, Ričard Brifo, za ABC News. "Jasno je da krši duh zakona, ali mi nije 100% jasno da li krši i slovce zakona."

Drugi eksperti, poput profesora izbornog prava Daga Spensera sa Univerziteta u Koloradu, rekli su da "izgleda kao da zaista prelazi granicu."

(Telegraf.rs)

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA