Tramp ponovio svoju lažnu izjavu da škole u SAD bez znanja roditelja šalju decu na operacije promene pola

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Donald Tramp, bivši predsednik i kandidat Republikanske stranke na predstojećim izborima i dalje tvrdi da škole u Sjedinjenim Američkim Državama šalju decu na operacije promene pola bez dozvole roditelja, iako ni njegova predsednička kampanja nije uspela da pronađe nijedan primer da se to zaista dogodilo.

Dramp Tramp je ovu tvrdnju prvi put izneo krajem avgusta, ali su je CNN i drugi mediji demantovali početkom septembra.

Ipak, Tramp je ponovo oživeo ovu priču u trenutku kada se približava dan izbora (peti novembar), ulažući milione dolara u oglase koji se bave pitanjima vezanim za transrodne osobe.

Prošle nedelje, tokom diskusije o obrazovnoj politici u njujorškom frizerskom salonu, koju je snimila "Fox News", Tramp je ponovio ovu tvrdnju:

"Nema transrodnosti, nema operacija, znate, negde vam uzmu dete vaš sin ode u školu, a vrati se kao devojčica. Bez saglasnosti roditelja", rekao on i dodao:

"Isprva sam mislio da je to preuveličano, ali ne: to se dešava. To se dešava. Postoje mesta gde se to dešava".

Tramp nije naveo konkretna "mesta" na kojima se to navodno događa. Međutim, ponovio je tvrdnju i tokom intervjua u podkastu Džoa Rogana:

"Ko bi želeo takve operacije toliko ih ima gde ti uzmu dete u školi i pretvore ga iz dečaka u devojčicu, bez saglasnosti roditelja".

Činjenice pre svega

Trampova tvrdnja i dalje je netačna. Ne postoje dokazi da su škole u SAD ikada poslale decu na operacije promene pola bez saglasnosti roditelja, niti da je takva praksa zakonski dozvoljena. Čak i u državama gde je operacija promene pola dozvoljena za maloletnike, roditeljska saglasnost je obavezna.

Trampova kampanja i četiri konzervativne grupe koje je CNN kontaktirao u septembru nisu uspeli da pronađu nikakve dokaze za ovu tvrdnju. Stručnjaci za zdravstvenu zaštitu transrodnih osoba navode da se ovakav scenario jednostavno ne dešava u Sjedinjenim Državama.Lendon Hju, postdoktorski saradnik na Harvardovoj školi javnog zdravlja i koautor studije o zastupljenosti operacija promena pola u SAD, izjavio je u septembru:

"Ne postoje slučajevi da su deca dobijala operacije ili pristup operacijama kroz škole. Nijedan lekar u SAD ne bi izveo operaciju na maloletniku po uputstvu škole, a kamoli bez saglasnosti roditelja".

Dr Meredit Meknamara, lekar adolescentne medicine na Univerzitetu Jejl, takođe se slaže:

"Naravno da je sve u ovoj izjavi lažno. Sve operacije se rade u kvalifikovanim medicinskim ustanovama, a ne u školama. Roditelji su ti koji donose medicinske odluke za svoju decu, posebno kada je reč o prilagođavanju pola".

Za maloletnike je u SAD potrebna roditeljska saglasnost čak i za neoperativne tretmane kao što su blokatori puberteta i hormonska terapija. Prema smernicama Američke akademije za pedijatriju i Svetskog udruženja za transrodno zdravlje, roditeljska saglasnost je obavezna.

"Bilo koja vrsta medicinskog ili hirurškog tretmana prilagođavanja pola zakonski zahteva saglasnost oba roditelja ili zakonskog staratelja, kao i pristanak adolescenata mlađih od 18 godina", navela je dr Laura Tejlor, direktorka programa za prilagođavanje pola na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Iako ne postoje tačne nacionalne statistike o broju maloletnika koji su prošli kroz ovakve operacije, dostupni podaci jasno pokazuju da se velika većina ovih zahvata izvodi na odraslim osobama.

Tejlor je objasnila da proces za maloletnike koji traže operaciju traje dugo i uključuje procenu interdisciplinarnog tima.

"Odluka o početku hormonske terapije ili operacije kod adolescenata donosi se nakon konsultacija sa timom stručnjaka koji vrši psihosocijalnu procenu. Ova procena obuhvata razumevanje disforije, trajanje problema, isključivanje drugih uzroka i obezbeđivanje informisane saglasnosti porodice".

Na pitanje o dokazima za Trampovu tvrdnju da škole u tajnosti organizuju operacije prilagođavanja pola za decu, portparolka Trampove kampanje Karolin Levit nije pružila nikakve dokaze. Umesto toga, poslala je nekoliko članaka o širem pitanju upravljanja rodnim identitetima u školama.

(Telegraf.rs)

Video: Tramp dao autogram konobarici, pred masom joj se potpisao na potpuno neočekivanom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA