"Ruske snage nadomak strateškog grada": Ovde je mapa i mesto gde su digli zastavu, Ukrajinci spremaju odgovor

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zauzimanje ovog grada otvorilo bi put ruskom napredovanju ka logističkom centru Pokrovsku, 20 km severozapadno

Ruske snage napreduju u nekoliko istočnih ukrajinskih gradova, približavajući se ostvarenju cilja – osvajanju strateškog grada Pokrovska, objavili su ruski i ukrajinski blogeri.

- Neprijatelj je napredovao u Selidovu - napisala je kasno u subotu na aplikaciji za razmenu poruka Telegram grupa DeepState, blisko povezana s ukrajinskom vojskom.

Objavili su kartu na kojoj su prikazane ruske snage na jugoistoku grada. Ruske snage napadaju rudarski grad Selidovo u ukrajinskoj regiji Donjeck od prošle nedelje.

Zauzimanje ovog grada otvorilo bi put ruskom napredovanju ka logističkom centru Pokrovsku, 20 km severozapadno.

Ruska novinska kuća SHOT objavila je na Telegramu da moskovske snage kontrolišu 80 procenata Selidova.

Čelnik Donjecke regije kojeg je postavila Rusija, Denis Pušilin, izjavio je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne od zgrada u gradu Hirniku, nekih 14 km južno od Selidova, izvestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Ruski vojni blogeri takođe su izvestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahova, jugozapadno od Hirnika.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje. Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinske oružane snage saopštile su u večernjem izveštaju u subotu da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta u Pokrovsku, uključujući područje Selidova, dok je nekoliko borbi još uvek u toku. Nakon što Moskva na početku invazije na Ukrajinu u februaru 2022. nije uspela da zauzme glavni grad Kijev i porazi ukrajinskog predsednika, Vladimir Putin smanjio je svoje ratne ambicije na zauzimanje starog industrijskog centra na istoku Ukrajine, poznatog kao Donbas, koji obuhvata regije Lugansk i Donjeck.

Prošlog meseca ruske snage napredovale su u toj oblasti najvećom brzinom od marta 2022, prema dostupnim podacima, uprkos tome što je Ukrajina zauzela deo ruske regije Kursk, prenosi Jutarnji.

Lokalne vlasti u ukrajinskoj oblasti Sumi saopštile su danas da su ruske snage izvele vazdušne udare na energetske objekte kritične infrastrukture u Romenskom okrugu koristeći bespilotne letelice tipa Šahed.

"Sve nadležne službe rade na licu mesta. Posledice neprijateljskog napada se razjašnjavaju", navodi se u poruci lokalnih vlasti, prenosi agencija Ukrinform.

Saošteno je da su u ruskim artiljerijskim napadima u Harkovskoj oblasti oštećeni gasovod i transformatori za struju zbog čega je više od 1.000 pretplatnika bez električne energije.

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA