Aleksandar je konačno osuđen, deca su bezbedna: Čuvao je stotine slika devojčica, otac i ćerka se ubili

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Internet predator Aleksandar Mekartni, koji je devojčicu i njenog oca naveo na samoubistvo, osuđen je na 20 godina zatvora, i to nakon najvećeg britanskog slučaja lažnog predstavljanja na internetu u cilju dobijanja informacija i izvlačenja koristi od žrtve.

Ovaj 26-godišnjak je dao priznanje po 185 tačaka optužnice. Policija ga je nazvala "opasnim, nemilosrdnim i okrutnim pedofilom" koji je imao 3.500 žrtava. Na uređajima zaplenjenim iz njegove spavaće sobe bile su stotine hiljada fotografija i video-snimaka maloletnica.

Sud je saslušao žrtve u dobi između 10 i 16 godina, a koje su iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Australije i Novog Zelanda. Mekartni, koji je inače iz Severne Irske i bivši student informatike, koristio je Snapchat i druge internetske servise, predstavljajući se kao neko drugi. Reč je o obliku internetske prevare koja se na engleskom naziva "catfishing" (fišing).

Naime, predstavljao se kao devojka, kako bi žrtve uverio da pošalju svoje fotografije. Zatim je, ucenjujući ih, tražio fotografije i videosnimke s eksplicitnijim sadržajem. Pa je tako 12-godišnja Amerikanka Kimaron Tomas izvršila samoubistvo, i to pištoljem svog oca, jer nije želela da pristane na njegove ucene.

Ovo samoubistvo je imalo još tragičnije posledice. Otac devojčice Ben Tomas, ne mogavši da podnese gubitak, i sam je izvršio samoubistvo, 18 meseci nakon što je to učinila njegova ćerka.

Prilikom izricanja presude Mekartnijju je naglašeno da je krivična dela počeo izvršavati kada je imao 14 godina, objavio je Sky News.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA