Benjamin Netanjahu Ali Hamnei Iran Izrael sukob rat Foto-kolaž: Shutterstock, Middle East Images/Abaca Press/Profimedia, Tanjug/AP

Uživo Izrael napao Iran: "Dva puta su udarili na nas... i platili su cenu za to"

 
A. G.
A. G.
 
  • 1

Činjenice

  • Izraelska vojsna lansirala je kasno noćanas rakete na Iran.
  • Ispucano je više od 100 raketa, a avioni suprešli put od 2.000 km do Irana.
  • Američki predsednik Džo Bajden obavešten je o napadima Izraela na Iran i pomno prati situaciju, saopštila je Bela kuća.
  • Iran je 1. oktobra lansirao na desetine projektila prema Izraelu kao odgovor na ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha. Izrael je obećao da će odgovoriti na napad Irana.
  • Mnogi su zabrinuti da će ovo dovesti do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Uživo

Najnovije
09:45

Izrael nije gađao ove dve stvari

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da su napadi tokom noći ciljali vojne centre u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam.

Sky News, pozivajući se na svoje izvore, navodi da su ovi udari u skladu s očekivanjima nekih izraelskih zvaničnika.

- Izbegnuti su napadi na kritičnu infrastrukturu nafte i plina, nuklearne lokacije i iranske više čelnike - piše Bet Rigbi, politička urednica Sky Newa-a, a prenosi Index.hr.

- To je bitno jer bi moglo dati nadu da ovo neće dalje eskalirati - dodaje ona.

09:27

Jutro u Teheranu: Evo kako nakon bombardovanja

Izrael je kasno sinoć bombardovao Iran, kao odgovor na napad koji je ova zemlja izvršila na njih 1. oktobra.

U tom napadu učestvovalo je više od 100 aviona, koji su letetli preko 200 kilometara samo da bi uništili strateške centre.

Ipak, iz Irana tvrde da su dobro prošli i da je došlo samo do "kontrolisalne štete" i to zahvaljujući delovanju protiv vazddušne artiljerije.

Nebo nad Iranom sada je čisto, avioni su nastavili da lete, a iz Teherana javljaju da će škole već danas nastaviti da rade normalno.

08:59

Iransko ministarstvo: Škole u ​​Iranu rade normalno nakon napada izraelske vojske

Škole u ​​Iranu danas rade normalno nakon napada izraelske vojske koji su izvedeni protekle noći, saopštilo je jutros iransko Ministarstvo obrazovanja.

Predstavnik Ministarstva Ali Farhadi rekao je za agenciju IRNA da su sve škole u Iranu danas otvorene i da se nastava odvija normalno.

Istovremeno, novinska agencija Tasnim objavila je da su u Iranu obnovljeni letovi nakon što su nakratko bili obustavljeni zbog noćašnjeg napada izraelske vojske na vojne ciljeve u Iranu.

08:31

Iran: Uspešno smo se suprotstavili izraelskom napadu, naneta ograničena šteta

Teheran je saopštio da se iranski sistem protivvazdušne odbrane uspešno suprotstavio izraelskim napadima, i da je na nekim lokacijama pričinjena "ograničena šteta".

Iranska protivvazdušna odbrana u saopštenju navodi da je Izrael napao vojne ciljeve u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam, prenosi Rojters.

08:16

Iza zavese Izraelskog napada na Iran

Više od 100 aviona učestvovalo je u napadu na Iran u subotu, uključujući najmodernije F-35 avione.

Izraelski početni napad na radarske ciljeve u Siriji imao je za cilj da „oslepi” iranske kapacitete, brzo eskalirajući u ofanzivu usmerenu ka Teheranu i Karaju, glavnom gradu Irana i drugoj strateškoj lokaciji.

IDF je potvrdio da se operacija isključivo fokusirala na vojne ciljeve, izbegavajući nuklearne i naftne objekte kako bi se sprečila šira eskalacija sukoba. Na snazi je visoka pripravnost, jer Izrael očekuje potencijalnu odmazdu ne samo od Irana.

Ovaj obimni napad uključio je više od 100 letelica, uključujući F-35 „Adir” stelt borbene avione, koji su prešli oko 2.000 kilometara. Prema stranim izveštajima, napadi su bili usmereni na Teheran i Karaj, dok je IDF naveo da su svaka talasna akcija ciljala isključivo vojne lokacije, smanjujući rizike od dodatnog sukoba.

Operacija ovog opsega verovatno je započela početnim talasima napada na radarske i protivvazdušne sisteme, omogućavajući nesmetane napade na vojne baze. Ranije je koordinirani napad u Siriji neutralisao slične pretnje, sprečavajući Iran da dobije situacionu svest o izraelskim planovima.

Koristeći tešku municiju, ovakvi dalekometni napadi zahtevaju značajne mogućnosti za dopunu goriva i pripravnost jedinice za spasavanje 669.

IDF sada pažljivo prati potencijalne odgovore iz Irana, Iraka, Jemena, Sirije i Libana, pripremajući se za različite vrste mogućih odmazdi.

Vođenje operacije

Ministar odbrane Joav Galant i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi nalaze se u bazi Kirija u Tel Avivu. Visoki izraelski zvaničnik izjavio je da je Savet za bezbednost odobrio napad u telefonskoj konferenciji sinoć.

„IDF je potpuno spreman za ofanzivne i defanzivne manevre, pomno prateći Iran i njegove saveznike,” rekao je portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari. Potvrdio je da za sada nema promena u uputstvima Komande za civilnu zaštitu. „Pozivamo na nastavak opreznosti i pridržavanje uputstava Komande za civilnu zaštitu, a svi ažurirani podaci će biti odmah objavljeni u slučaju promena.”

Bela kuća podržala je izraelske akcije, navodeći: „Precizni napadi Izraela na iranske vojne ciljeve u skladu su s pravom na samoodbranu kao odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra”.

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael nekoliko sati pre operacije obavestio SAD o vremenu napada.

08:08

Oglasila se vojska Izraela nakon napada na Iran

Nakon sinoćnjeg napada na Iran oglasila se vojska Izraela.

- Sada mogu da potvrdim da smo zaključili izraelski odgovor na napade Irana protiv Izraela. Izveli smo ciljane i precizne udare na vojne ciljeve u Iranu — osujetivši neposredne pretnje po Državu Izrael - piše na zvaničnom X nalogu IDF-a.

Oni su se oglasili i oko 5 ujutru i tada su istakli da su se njihovi avionu bezbedno vratili kući:

- U ranim jutarnjim satima u subotu, izraelska vojska je saopštila da je izvela „napade na strateške ciljeve duboko unutar teritorije Irana” i da je operacija završena. U izdatom saopštenju stoji: „IDF je završio precizne i ciljanje udare na vojne ciljeve u nekoliko oblasti u Iranu. Naši avioni su se bezbedno vratili kući. Napad je izveden kao odgovor na napade iranskog režima protiv Države Izrael i njenih građana u poslednjih nekoliko meseci. Osvetnički udar je završen i misija je ispunjena.” Navodi se da su izraelski avioni, na osnovu obaveštajnih podataka, pogodili postrojenja za proizvodnju raketa koja su korišćena za izradu raketa koje je Iran ispalio na Državu Izrael tokom protekle godine. Te rakete su predstavljale direktnu i neposrednu pretnju građanima Države Izrael. Istovremeno, vojska je saopštila da je pogodila i sisteme raketa zemlja-vazduh „i dodatne iranske vazduhoplovne kapacitete.

07:56

Izrael: Napad odmazde završen, ciljevi uspešno postignuti

Ciljevi napada koji su protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspešno su postignuti, saopštila je izraelska vojska.

"Napad odmazde je završen i njegovi ciljevi su postignuti", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

Napadi izraelske vojske bili su usmereni na iranske lokacije za proizvodnju projektila i baterije protivvazdušne odbrane, kao odgovor na direktne napade Irana izvedene na Izrael ranije ovog meseca i u aprilu, kao i na kontinuirane napade njegovih satelita širom Bliskog istoka, prenosi Tajms of Izrael.

"Sada Izrael ima veću slobodu delovanja u Iranu. Iran je dva puta udario na Izrael... i platio je cenu za to", naglasio je Hagari.

On je dodao da je Izrael fokusiran na ciljeve rata u Gazi i Libanu, a da je Iran taj koji nastavlja da "teži ka širokoj regionalnoj eskalaciji".

Hagari je saopštio da su mete koje su pogođene u Iranu protekle noći odabrane iz "široke grupe ciljeva".

"Znaćemo kako da izaberemo dodatne mete i da ih pogodimo ukoliko je potrebno. Ovo je jasna poruka - ko god da preti Izraelu, skupo će to platiti", naglasio je izraelski zvaničnik.

07:54

Izrael lansirao rakete na Iran

Kasno sinoć Izrael je lansirao rakete na Iran.

U saopštenju se navodi da ta vojska "izvodi precizne udare na vojne ciljeve u Iranu".

- Režim u Iranu i njegovi zastupnici u regionu nemilosrdno napadaju Izrael od 7. oktobra na sedam frontova, uključujući direktne napade sa iranskog tla. Kao i svaka druga suverena zemlja na svetu, Izrael ima pravo i dužnost da odgovori - saopštila je vojska.

Više od 100 aviona učestvovalo je u napadu, a oni su prešli put od 2.000 km do Irana.

Za sada nema informacija o povređenima i poginulima.

Iran i Izrael: decenije senkovitog rata

Najnoviji napad deo je šire eskalacije od kada je rat u Gazi započeo prošle godine, ali neprijateljstvo između ove dve nacije traje decenijama, kroz istoriju senkovitih ratova i tajnih napada kopnom, morem, vazduhom i u sajber prostoru.

1979 – Prozapadni iranski vođa Muhamed Reza Šah, koji je Izrael smatrao saveznikom, zbacio je sa vlasti tokom Islamske revolucije koja je dovela novi teokratski režim sa ideološkom opozicijom prema Izraelu.

1982 – Kada Izrael napada Liban, iranska Revolucionarna garda sarađuje sa šiitskim muslimanima u Libanu kako bi osnovala Hezbolah. Izrael će kasnije smatrati ovu naoružanu grupu najopasnijim neprijateljem na svojim granicama.

1983 – Hezbolah, podržan od strane Irana, koristi bombaške napade kako bi izbacio zapadne i izraelske snage iz Libana. U novembru, automobil pun eksploziva udara u sedište izraelske vojske. Izrael se kasnije povlači iz većeg dela Libana.

1992-94 – Argentina i Izrael optužuju Iran i Hezbolah za bombaške napade na izraelsku ambasadu u Buenos Airesu 1992. godine i na jevrejski centar u gradu 1994. godine, u kojima je poginulo na desetine ljudi. Iran i Hezbolah negiraju odgovornost.

2002 – Otkrivanje tajnog iranskog programa za obogaćivanje uranijuma izaziva zabrinutost da...

Video: Barbari Bobak izbušili gume, doživela užas na putu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    26. oktobar 2024 | 08:46

    Sad da vidimo koliko je Rusija jaka i kako će pomoći Iranu koji im vojno pomaže u ratu sa Ukrajinom.Amerika otvoreno pomaže Izrael a brat Putko ni prstom da makne.A priča da će bit uz proverene prijatelje.Za sad imaju njegovu moralnu podršku.Hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA