Čuvari u zatvoru slavili samoubistvo zatvorenika, procurile njihove poruke: "Nadam se da je patio"

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nekoliko sati nakon što je mladi zatvorenik u HMP Wandsworth zatvoru u Londonu sebi oduzeo život, pokrenuo se razgovor u Vecap grupi zaposlenih u zatvoru, ekskluzivno prenosi britanski The Times.

"Umro je u pritvoru, prestao je da diše", napisao je policajac o 21-godišnjem zatvoreniku koji je bio optužen za krivična dela u vezi sa narkoticima. Onda je počelo ismevanje.

Kevin O'Farel, jedan od zatvorskih službenika, pitao je da li je zatvorenik koji je preminuo bio onaj za kojeg je rekao da je kreten. "Bivši kreten", našalio se njegov kolega. O'Farel odgovara da je to sjajno, jer je bio totalni kreten, dodajući: "Dobro, nadam se da je patio".

U grupi na vacapu bilo je 27 zaposlenih, uključujući upravnika zatvora.

Uzbunjivač iz zatvora podelio je sadržaj razgovora s medijem The Times, zbog zabrinutosti o uslovima u britanskim zatvorima. Drugi zaposleni, Armin Naruzi, podelio je gif čoveka koji pleše, uz naziv poznate pjesme grupe Kvin: "Another one bites the dust". O'Farel je odgovorio nasmejanim emotikonima.

Poruke zatvorskih službenika takođe su uključivale homofobiju, mizoginiju i šale o napadima na zatvorenike, uključujući bivšu tenisku zvezdu Borisa Bekera, koji je započeo odsluženje zatvorske kazne u aprilu 2022. godine.

Grupa je bila imenovana prema nazivu jedinice zatvora, Triniti, koja se nalazila u muškom zatvoru kategorije B. Kad se drugi kolega javio i napisao da je zvučalo kao da je u Trinitiju bio stvarno težak dan, O'Farel je odgovorio: "Ne ako je taj kreten umro", uz smajli.

Poruke službenika o samoubistvu zatvorenika u novembru 2022. godine, podstakle su najmanje dva zaposlena da napuste Vacap grupu. Nakon interne istrage, O'Farel i Naruzi bili su otpušteni 2023. godine zbog neprofesionalnog ponašanja.

Majka zatvorenika ispričala je da ju je u satima nakon sinove smrti posećivalo zatvorsko osoblje, ali da, kada su joj rekli šta se dogodilo, nije mogla da veruje da je to istina. Nekoliko meseci kasnije upravnik zatvora joj je lično rekao za Vacap poruke i bila je izbezumljena.

Kaže da joj je sin bio problematičan, ali da ovo nije zaslužio. Šokira je što nije dobila izvinjenje za poruke, pitajući se znaju li zaposleni bol koja dolazi sa gubitkom deteta. Često razmišlja o tome da li mu neko od njih "stvorio pakao od života" tokom boravka u pritvoru.

U porukama u koje je The Times imao uvid, zatvorski službenici otvoreno su se šalili o napadima na zatvorenike, pogotovo Borisa Bekera. Bivši teniser bio je osuđen na dve i po godine zatvora zbog neprijavljivanja imovine. Nakon što je Beker stigao u zatvor, jedan od službenika je napisao da je "izgledao uplašeno kad je sinoć došao". O'Farel je odgovorio: "Večeras će videti nove loptice (new balls), to je sigurno".

Tokom rasprave o tome da li u zatvorima u Ujedinjenom Kraljevstvu treba da se koriste elektrošokeri, jedan službenik napisao je poruku o njihovoj upotrebi na genitalijama zatvorenika, a kolega je odgovorio emotikonom s palcem gore.

Zatvorski službenici takođe su otvoreno raspravljali o tome kako bi mogli da se osvete nasilnom "Poljaku" koji je udario člana osoblja. O'Farel je sugerisao kolegi da "može da prebije" zatvorenika "ako je sada dolje u bloku".

Vacap poruke koje je video The Times počinju krajem 2021. godine i čini se da su u početku bile korišćene za organizovanje noćnih izlazaka osoblja. Kasnije su se rugali izgledu homoseksualnog službenika, navodeći da "sigurno posebno uživa tokom tuširanja u zatvoru".

Takođe su se šalili o kolegama koji se drogiraju i delili slike žene koja nosi prozirnu majicu. Uzbunjivač je za The Times rekao da se osećao prisiljen da podeli poruke s javnošću, jer mu je bilo odvratno kad je stigla poruka u kojoj se nadaju da je zatvorenik patio tokom umiranja.

Kad ga je The Times kontaktirao, Naruzi je rekao da je "pun griže savesti i žaljenja" zbog slanja poruka. Rekao je da je napisao pismo izvinjenja porodici zatvorenika u kojem je objasnio koliko mu je žao i da je bio "šokiran" kada je čuo da im zatvor to nije preneo.

Iz zatvora su saopštili da su postrožili proces provere zaposlenih i uveli telefonsku liniju za pomoć radnicima koji žele da izraze svoju zabrinutost. Kažu da se radilo o "zaista odvratnom ponašanju koje ocrnjuje naporan rad ostatka njihovog osoblja.

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA