SAD planiraju da opremaju brodove raketama Patriot

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

SAD planiraju da opremaju brodove raketama Patriot

Američka mornarica planira da opremi neke od svojih brodova presretačima protivvazdušnih raketa Patriot usred strahovanja da će Kina upotrebiti hipersonično oružje za potapanje brodova u Pacifiku, preneo je Rojters pozivajući se na izvore.

Prema rečima sagovornika u američkoj odbrambenoj industriji, reč je o postavljanju raketa presretača Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) na brodove mornarice, koje koristi uglavnom američka vojska.

Na ovaj način američka vojska želi da nadmaši napredak Kine u raketnoj tehnologiji, uključujući upotrebu visoko manevarskog hipersoničnog oružja.

Integracija raketa-presretača kompanije Lokid Martin sa odbranom brodova dolazi usred tenzija u indo-pacifičkom regionu, pošto Kina ubrzano modernizuje svoju vojsku.

Prema rečima Toma Karaka, stručnjaka za protivraketnu odbranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, koliko će PAC-3 MSE projektila presretača trebati američkoj mornarici, nije poznato, ali ukupna potražnja za njima je sada povećana.

On je dodao da sada postoji veliko interesovanje stranih vlada za ove rakete presretače i američka vojska želi da udvostruči njihovu proizvodnju u narednim godinama.

SAD su odabrale Japan, svog ključnog saveznika, kao lokaciju za koproizvodnju projektila za Patriot, a Lokid Martin želi da izgradi novu proizvodnu liniju za navođene bojeve glave na Floridi, rekao je izvor.

Napominje se da je PAC-3 MSE već oborio manevarske hipersonične rakete u Ukrajini.

Američka mornarica veruje da bi rakete presretači mogle da dodaju još jedan sloj zaštite njihovim protivraketnim sistemima, koji nisu testirani u borbi protiv takvog hipersoničnog oružja.

Sam projektil PAC-3 MSE je težak oko 300 kg, a cena jedne rakete je četiri miliona dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA