Moli (14) se ubila zbog sadržaja na mrežama, otac pokušava da izbori pravdu: "Videla je preko 2.000 objava"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Moli Rasel, 14-godišnja devojčica iz Velike Britanije, oduzela je sebi život nakon što je određen period bila "bombardovana" lošim sadržajem na internetu koji joj je bio preporučen od strane aplikacijskog algoritma.

Njen otac Ijan izdao je hitno upozorenje novoj laburističkoj vladi da bi "sramežljiva" regulacija giganata društvenih medija "mogla da košta mlade života".

Kako je istakao, njegova ćerka je videla više od 2.000 štetnih postova o samoubistvu, samopovređivanju i depresiji u poslednjih šest meseci svog života 2017. godine.

Neki od sadržaja koje je Moli videla bili su toliko uznemirujući da su otežali proučavanje policajcima i advokatima koji su radili na slučaju tokom istrage 2020. godine, piše Mirror.

Rasel je u istrazi o smrti njegove ćerke rekao da veruje da su "društveni mediji pomogli ubistvu njegove ćerke" i od tada vodi kampanju za bolju regulativu tehnoloških firmi.

Istraživanje koje je u petak objavila Fondacija Moli Rouz, dobrotvorna organizacija za prevenciju samoubistava, koju je osnovao u znak sećanja na svoju ćerku, pokazala je da roditelji očajnički žele bolju zaštitu svoje dece na internetu.

"Skoro sedam godina nakon Moline smrti, hitno su nam potrebni ministri da završe posao, sa ojačanim Zakonom o bezbednosti na mreži. Iako čvrsto verujem da je regulativa najbolji način da se deca zaštite od štete koja se može sprečiti, realnost je da će stidljiva regulativa koštati nekog života", rekao je otac.

"Propisi koje ćemo finalizirati u narednim mesecima, biće najsveobuhvatniji koji će predložiti bilo koji regulator na svetu. I mi smo uvereni oni će doneti iskorak u bezbednost dece na mreži", rekao je portparol Ofcoma.

(Teelegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA