Neprobojni kišobrani kao rešenje za talas napada noževima u metrou: Borba za bezbednost građana u Japanu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Porast napada primorao je vlasti da pronađu inovativne načine za osiguranje javne bezbednosti.

Japan planira da uvede kišobrane otporne na ubode nožem u vozovima nakon talasa napada nožem, preneo je britanski "Telegraf".

Zapadna železnička kompanija Japana (JR West) najavila je da će sledećeg meseca postaviti po dva nova specijalna sigurnosna kišobrana na svakom od svojih 600 vozova.

Zvaničnici su saopštili da se nadaju da će ovi kišobrani, koji su lagani i jednostavni za upotrebu, pomoći putnicima i posadi da odbiju napadače dok pomoć ne stigne.

Ovi kišobrani su 20 centimetara duži od prosečnog kišobrana kako bi se napadači držali na većoj udaljenosti, a ima deblju i jaču dršku, kao i ojačan materijal za spajanje. "JR West" koristi i materijal otporan na sečiva za pravljenje platna kišobrana.

"Zaštitni štitovi koji su do sada korišćeni bili su za blisku borbu i teški, pa smo osmislili štit koji je lakši i koji mogu koristiti i ženske osobe", rekao je Kazuaki Hasegava, predsednik "JR West".

"U slučaju hitne situacije želimo da posada reaguje i omogući putnicima da se bezbedno evakuišu", dodao je on.

Porast ničim izazvanih napada

Iako Japan ima jednu od najnižih stopa kriminala u svetu, poslednjih godina došlo je do porasta ničim izazvanih napada nožem u vozovima.

U julu 2023. godine muškarac je izveo napad nožem u vozu "JR West" koji je išao ka Međunarodnom aerodromu Kansai, ranivši troje ljudi, uključujući konduktera, koji je pokušao da ga zaustavi.

U drugom incidentu istog meseca, tri osobe su povređene u napadu nožem na železničkoj stanici u Osaki.

U oktobru 2021. godine muškarac obučen kao Džoker iz filmova o Betmenu izveo je nasilni napad nožem u vozu u Tokiju, povredivši 10 osoba. Kasnije je osuđen na 23 godine zatvora zbog pokušaja ubistva i paljevine.

Slični incidenti dogodili su se i van železničke mreže Japana. Godine 2016. Satoši Uemacu počinio je najsmrtonosniji napad nožem u istoriji Japana, ubivši 19 osoba i ranivši 26 drugih u ustanovi za osobe sa mentalnim invaliditetom u gradu Sagamihara.

Iako su napadi nožem i dalje retki u Japanu, porast ovih incidenata primorao je vlasti da pronađu inovativnije načine za osiguranje bezbednosti građana.

(Telegraf.rs)

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA